Sports Interactive som är mest känt för den hyllade Football Manager-serien har på senare dagar börjat bredda sin uppställning och utvecklat nya talanger inom såväl baseball som hockey. Jag har satts på hårdbevakning av NHL Eastside Hockey Manager (EHM) för att ta reda på om denna talang fortfarande behöver mer träning eller kanske rentav redan utvecklats till en stjärna på manager-himlen.

För det första bör det påpekas att EHM är väldikt likt det lite mer väletablerade Football Manager. Utseendet är i princip identiskt, spelardatabasen näst intill lika imponerande och välfylld. Som ni förmodligen listat ut vid det här laget är det dock fråga om en helt annan sport. De två tidigare EHM-spelen har redan visat att ishockey är en sport som passar väl till managerformatet. Frågan är naturligtvis om EHM 2007 är värt ett köp på fler grunder än en uppdatering av spelardatabasen och att ett par nya ligor tillkommit.

Gediget och genomarbetat

NHL Eastside Hockey Manager är inte ett spel som bjuder på bländande grafik och spektakulära ljudupplevelser. Sports Interactive är snarare kända för att lägga mycket arbete på att samla kopiösa mängder information om spelare, ledare, lag och ligor. Detta har resulterat i en databas innehållande 45 000 spelare och ledare och 3000 lag som dock kan medföra något långa laddningstider på en dator av lite äldre modell om man har flera ligor aktiverade. I övrigt kan knappast något negativt sägas gällande databasens omfång och detaljnivå.

Scare Tactics

I och med alla siffror blir det naturligtvis en ganska brant inlärningskurva. Många blir säkert skrämda vid en första anblick av spelet. Innan den första matchen kan genomföras på ett någorlunda smärtfritt sätt måste nämligen en just skrämmande mängd information tas i beaktande. Efter att man lyckats lära sig alla spelaregenskaper är efterföljande bekantskap taktiksidan, som är riktigt imponerande såväl ur makro- som mikroperspektiv. Förrutom att välja vilka spelare som ska vara ombytta ska man välja varje unik kedja. När man gjort detta måste man välja lagets övergripande taktik, om man inte vill välja taktik för varje enskild kedja det vill säga. Utöver detta kan man även ge individuella order till varje spelare.

När en passande taktik och laguppställning valts är det dags för nedsläpp och det är här den mest positiva nyheten synliggörs. Matchmotorn som i de tidigare spelen varit en stor besvikelse är numera rejält förbättrad. Om man behagar så finns möjligheten att titta på hela matchen utan avbrott. Spelarna rör sig dessutom mer naturligt än tidigare och det känns som om AI:n är programmerad av riktiga professionella ishockeyspelare. Kort sagt, det känns hockey!

Allt som har med statistik och taktiska valmöjligheter att göra har NHL EHM lyckats med alldeles förträffligt. Det jag saknar är dock en större känsla av att verkligen vara närvarande som manager. Det finns inga möjligheter att interagera med spelare eller andra managers. Denna kritik innefattar även avsaknaden av ”periodsnack” för att kunna peppa sina mannar när man till exempel spelar en sista avgörande match i slutspelet och ska ut i tredje period vid ställningen 2-2. Här har EHM lite att lära från sin fotbollsbroder Football Manager.

För få raketkastare?

Kort och gott är Eastside Hockey Manager ett eminent spel som i princip har allt man kan önska sig av ett managerspel. Den nya matchmotorn är förträfflig och att databasen är stor behöver jag väl knappast påminna er om? Är det så att du letar efter ett fartfyllt spel med explosioner och raketkastare eller har höga krav på ljud och grafik så bör du vända dig åt någon annan genre. EHM handlar om planering, analyser, löner, taktik, mikromanagement, makromanagement, box play, power play, backchecking och ofantligt många underbara timmar framför datorn. Kort sagt, det är ingen tvekan om att Eastside Hockey Manager gör sig mycket välförtjänt en silvermedalj.

Testdator:

AMD Turion 64 X2 1,6 Ghz
1 Gb RAM
ATI Mobility Radeon X1600

Skicka en rättelse