Weapon of choice

Glädjande nog sväller vapenarsenalen och utbudet är inte längre statiskt. Liksom tidigare finns det plats för ett primärt och ett sekundärt vapen, plus hälsoåterställare, kastvapen med mera, men det händer då och då att det inte finns några primärbössor tillgängliga från start. Kul, stressande och ett sätt att trigga utforskarlusten. Eller snarare upptäckarkravet.

Ett odiskutabelt headshot.

Bland primärvapnen hade jag gärna sett lite större variation. Tre hagelbössor, varav två funkar i stort sett identiskt, känns fantasilöst, även om en högeffektiv men långsam granatkastare väger upp en del. Automatbössorna varierar mer på områden som precision, magasin och omladdningstid. Vinnaren i sammanhanget är emellertid närstridsvapnen. På menyn står bland annat baseballträn, brandyxor, katana, kricketträ, stekpanna och gitarr; ett i sig festligt utbud, men de hamnar i skuggan av alla brutalvapens urmoder - motorsågen! Högeffektiv är bara förnamnet, den skär som en kirurgkniv genom olevrat blod. En småväxt bensintank begränsar förödelsen till sisådär en minuts effektiv sågtid.

Nyheten boomer bile är ett glasrör med en gegga inuti som när den kastas på en infekterad får övriga att anfalla denna. Annat nytt är den ovan nämnda defibrillatorn, lasersikte, adrenalinspruta (ger temporär kraft- och hälsoförbättring) samt brinnande och exploderande ammunition. Empiriska studier utförda av undertecknad visar att ett kliande avtryckarfinger med dessa i loppet och bensindunkar i närheten kan få förödande konsekvenser... På det hela taget känns det som att mest nyhetskrut lagts på vapen och utrustning, och de är välkomna tillskott till originalets roliga men ganska tunnsådda utbud.

Bra och dåliga odds.

Att starta och ansluta till spel fungerar mycket bra, tack vare ett system som plockar fördelarna från både matchmaking och traditionell serverbläddring. Som värd väljer du enkelt om du vill ansluta till dedikerade servrar eller köra lokalt och regler för privata matcher för vänner väljs lika enkelt. En klar förbättring från föregångarens något blodfattiga onlineverktyg vid premiären.

Kooperativ toppkvalitet

I mångt och mycket är Left 4 Dead 2 den raka fortsättning på föregångaren som kritikerna förutspådde. Samtidigt är den en ytterst välslipad sådan, så innehållsrik att den slipper be om ursäkt för att den släpps som fullprisspel. Redan på första banan spikas stämningen - ett rökfyllt hotell i lågor med brinnande infekterade som rasar fram från alla håll. På samma sätt fortsätter det, genom blodmoln och lemlästning till den väntande helikoptern fem kampanjer senare. Det är en resa fylld av adrenalin, humor och stor spelglädje som du definitivt bör kolla in om det rinner den minsta droppe social actionlängtan i dina ådror.

[video=3945]