The Ascent fick överlag ett ganska bra mottagande när det släpptes. Det är ett hektiskt och kul actionspel i en snuskigt läcker cyberpunkmiljö. Men det hade också en del brister, inte minst buggar och ett ganska lättglömt manus.

The Ascent-expansionen ser lika bra ut som moderspelet.

När det nu är dags för Cyber Heist, en liten DLC-expansion med ett nytt område, lite nya vapen och några nya uppdrag, så är min förhoppning framför allt att det tekniska ska flyta bättre. Storyn bryr jag mig inte så mycket om. Du ska stjäla något värdefullt och längs vägen blir det strul – det duger bra som ursäkt att skjuta folk, fä och robotar sönder och samman med spelets stora arsenal.

För den som inte spelat The Ascent än så är det ett isometriskt (typ) twin-stick-actionspel med vissa rollspelsinslag, med fokus på tunga eldstrider. Det är alltså inte ett actionrollspel i samma anda som Diablo, vilket många hoppades på. Det här är mer action än rollspel, helt enkelt, och det gör just actiondelen bra.

Just därför är den enskild bästa nyheten att Cyber Heist lägger till närstridsvapen, så att du nu kan gå total bärsärkagång med en enorm slägga eller ett svärd. Den där släggan är i min erfarenhet underbart effektiv, då den gör processen kort med de större delen av fiendeutbudet om man uppgraderar den till max. Särskilt för solospelare är det välkommet med mer närgångna tillhyggen som ett effektivt sätt att möta alla fiender som rusar mot en som fradgatuggande galningar.

Apropå de där galningarna så består tyvärr en del av problemen. AI:n kan till exempel ibland vara en mix av tokigt aggressiv, vilket gör det jobbigt att spela ensam eftersom alla skjuter på just dig, och totalt passiv när fiender fastnar i dörrgångar eller bara står och trampar vatten och väntar på bättre tider. Med andra ord är spelets svårighetsgrad fortfarande lite ojämn, med vissa rejäla toppar. Dessutom är andra buggar fortfarande närvarande. Jag fick till exempel ladda om uppdrag flera gånger när bossfiender helt enkelt vägrade dyka upp.

Som helhet är Cyber Heist mer av samma, för de som gillade originalspelet. På gott och ont. Du springer igenom materialet på några få timmar, och även om närstridsvapnen är kul så är själva uppdragen i sig och det nya området inte något som får mig att höja på ögonbrynen direkt. Det är en helt okej ursäkt att lägga ett par timmar till på spelet för de som vill har mer The Ascent, men här finns inte jättemycket att hämta för de som redan känner sig mätta på det.

Fotnot:Testat på pc. The Ascent: Cyber Heist är släppt till pc, PS5, Xbox Series, PS4 och Xbox One. Pris ca 100 kr.

Recension - The Ascent

The Ascent: Cyber Heist
3
Bra
+
Väldigt cyberpunkigt
+
Närstridsvapnen är ett välkommet tillskott
+
Striderna är fortfarande kul
-
Tunt
-
Buggigt
Det här betyder betygen på FZ