Det dräller inte precis av motorcykelsimulatorer till Xbox 360. Därför är det extra kul att MotoGP '07 nu dyker upp, men frågan är om det håller hela vägen?

MotoGP-serien har som de flesta vet hängt med ett tag, första versionen släpptes redan 2002. Men nu har alltså brittiska Climax släppt MotoGP '07. Lite snyggare, lite bättre och lite mer än förra årets upplaga.

Du kan välja mellan att spela i Grand Prix-läge eller det mer avslappnade Extreme-läget. Spelar du Grand Prix är det riktiga banor och förare som gäller. Realism är ledordet i körningen här. Bromsa hårt innan kurvor och gasa på väg ut är ett måste för att överhuvudtaget kunna ta sig runt en bana utan en sprucken hjälm. Spelar du
arkadliknande Extreme är det däremot en mer förlåtande körmodell som gäller, här kan man gasa på med gott mod. Banorna är dessutom varierade och mer exotiska än de minimalistiska GP-varianterna. Det är riktigt bra av Climax att lägga in båda dessa spellägen då de kompletterar varandra på ett utmärkt sätt.

Korkade motståndare

- fantastisk multiplayer

Enspelarläget bjuder på många timmars gedigen racing. Mellan loppen kan man dessutom mecka med sin mc, spendera poäng på olika saker som gör din förare bättre och så småningom byta upp sig till en vassare hoj.

Det finns dock en stor nackdel med att spela själv: motståndarnas rent ut sagt värdelösa AI. På den enkla nivån är alla riktiga baddare på att ta kurvor, men av någon outgrundlig anledning har de svårt att gasa på raksträckorna. Det här gör att vinsterna känns något lättköpta. På högsta svårighetsgraden är det en annan femma, men det räcker inte.

   

Nu är det här inte ett så stort problem som man kanske skulle kunna tro. Nej, MotoGP 07 har ett bra enspelarläge, men spelets riktiga styrka är den briljanta Live-implementationen. Du kan spela Quickrace, Grand Prix-lopp, Extreme och hela turneringar på nätet. Och det är först här, med motståndare av kött och blod, som racingen blir på allvar. En nyhet är så kallade Pink Slip-tävlingar där man racear mot en annan spelare, förloraren får ge upp sin motorcykel till vinnaren. Inget man ger sig på i första taget kanske.

Vacker som en vårdag

- men riktigt plågsam musik

Grafiskt är det riktigt vackert, motorcyklar och förare är extremt snygga och realistiska. Även vädereffekter och dramatisk himmel är läckra. Det enda riktigt negativa är den stela publiken som ser ut att höra hemma på förra generationens konsoler. Frameraten är överlag stabil men sjunker i vissa situationer, det händer dock tillräckligt sällan för att inte vara ett problem.

   

Ljudmässigt blir det både ris och ros. Motorljud och ljudeffekter låter som de ska. Dock får Climax backning på det totalt meningslösa soundtracket bestående av andefattiga rockpastejer. Det dröjde inte länge innan jag stängde av musiken helt och hållet.

MotoGP '07 är ett riktigt bra mc-racingspel, lätt det bästa som finns till Xbox 360. Men med tanke på den magra konkurrensen säger det inte så värst mycket. Är du trött på att ratta klumpiga bilar och huvudsakligen bryr dig om att spela över Live är det här ett givet köp. Har du förra årets version eller saknar uppkoppling bör du kanske lägga slantarna på något annat.

Skicka en rättelse