Det vanligaste tipset jag får när jag ber om hjälp att köpa en ny dator är att köpa den i delar. I de flesta fall om det görs på ett smart sätt kan man komma undan med en mer prisvärd maskin. Det enda plusset om man köper en färdig dator har varit att man slipper bygga ihop den själv, vilket givetvis inte är något alla tycker är kul eller ens klarar av. För min del ska jag vara ärlig och säga att jag inte är någon expert. Jag har en typ av grundkunskap som låter mig sätta ihop alla delar och få en dator att fungera, men jag är inte bäst när det kommer till att välja ut komponenterna och vilka som passar bäst tillsammans.

Med det sagt är mitt mål idag att vi ska titta på vad Shark Gaming ger mig, hur datorn är byggd, hur den presterar i spel och om det i slutändan är värt summan som de vill ha för den (drygt 14 000 kronor).

När jag tittar på olika byggen är jag mest intresserad av hur de byggt ihop datorn på ett bra sätt som jag själv kanske inte kan eller har ork till. Jag kanske är ensam i detta men mina byggen har oftast fokus på att vara praktiska snarare än snygga, och gör jag då valet att köpa en färdig dator vill jag att de jag köper den av ska göra allt jobb åt mig samt att det ska vara ordning och reda.

Vid första anblick tycker jag att Shark Gaming gjort det här bra. Datorn och dess insida är väldigt enkel i design och utförande. Chassit har inte utseendet av ett rymdskepp, och inuti ser det inte ut som ett bombnedslag. Det tempererade glaset får datorn att kännas mer exklusiv jämfört med något liknande i plast. Ett chassi med tempererat glas hjälper till att sänka ljudet datorn ger av sig, och rent generellt ser det mer stiligt ut. Det ser också till att det är lättare att kika in i datorn, och med ljus i olika färger kan det se riktigt häftigt ut.

Fronten är bökig att få bort...

... Men filtret plockar man lös och rengör utan problem.

Trångt utrymme för att skruva bort fronten.

Med öppningen i mitten kan man utan problem dra kablar från ena sidan till den andra.

Chassit som Shark Gaming valt att använda sig av är CMT510 från FSP. Den är av typen miditower och lyckas utan problem få plats med alltihopa Shark Gaming velat få in. Här finns samtidigt utrymme om man skulle vilja göra förändringar eller lägga till något själv längre fram. Om det är något jag ska påpeka spontant så tycker jag det är konstigt att båda sidopanelerna måste tas bort om man vill plocka lös fronten. Nu vet jag inte hur vanligt sådant är, eller hur ofta människor gör rent filtren till sina fläktar, men i de chassin jag använt kan man bara ta av fronten av sig själv och lösa det rätt så snabbt. Här behöver man pilla lite mer vilket känns onödigt för en sådan liten sak. Det är dessutom väldigt lite utrymme att skruva lös fronten inuti chassit så alltihop blir ett större projekt än vad det borde vara. Hur som haver så är filtret efter det lätt att ta loss (sitter fast likt en magnet) och göra rent.

Alla kablar tycker jag är dragna på ett bra sätt. De är undanstoppade och dragna efter kanter på ett sådant sätt så att de inte är i vägen. Även om botten kan se tjorvig ut så är kablarna där lagda på ett sådant sätt så att det fortfarande finns bra med plats kvar nere vid nätaggregatet för fler komponenter eller kablar.

Hittills är jag väldigt nöjd. Datorn ser fin ut både på utsidan och inuti. Med sin RGB-belysning, bra kabeldragning, och att man får chansen att se alla fina komponenter tack vare glaset på sidorna, får jag ett väldigt bra första intryck. Nu kommer vi dock till det jag själv tycker är mest intressant och det är hur datorn presterar i spel, samt att vi ska gå igenom komponenter.