E-sport associeras ofta felaktigt med bleka och ljusskygga töntar. De - vi - kan förvisso beskrivas med snarlika begreppet "nördar", enligt definitionen hängivna Starcraft II-entusiaster, men i allt detta finns också många färgstarka människor och gripande livsöden, bara man öppnar sig för att ta in dem.

Så jag flög till Shanghai för att bevittna #Blizzards första egna världsmästerskap i Starcraft 2 på plats. Och dramat började redan innan jag hunnit landa. En av tillställningens två engelskspråkiga kommentatorer, Ben "MrBitter" Nichol, blev efter en förberedande festnatt i den kinesiska staden rånad av ett gäng lokala banditer som körde honom till en bankomat och tvingade honom ta ut tvåtusen dollar.

Drama under, innan och vid sidan om matcherna.

Kort därefter var det havets läckerheter som betedde sig skurkaktigt och drabbade en av turneringens mest prominenta spelare, nederländska Manuel "Grubby" Schenkhuizen, med matförgiftning.

Bara timmar senare satt han dock tappert upprätt i spelarbåset, för att göra upp med allas vår kanadensiske favorit Chris "HuK" Loranger - och vinna! Detta efter att de kärleksfullt hade gnabbats öppet i chatten under matcherna.

– Jag åt olyckligt nog något mina förfäder inte hade förberett mig på med sin DNA. Jag är ganska äventyrlig med maten, så jag provade allt i buffén och misstänker de skumma räkorna, kommenterade Grubby incidenten när jag sprang på honom.

Manuel "Grubby" Schenkhuizen kämpade tappert trots matförgiftning.

Genom diverse kval runt om i världen hade alltså 32 spelare armbågat sig fram. Turneringens spanjorer - Pedro "Lucifron" Durán och Juan "Vortix" Durán - var som det gemensamma efternamnet antyder rivaliserande bröder. Inte färre än två av sydkoreanerna kallade sig "Hero", med semantiska skillnaden att den mer välkände och något äldre av de båda stavade till "HerO" och den yngre förmågan med gement h, alltså "herO". Mest imponerande, rörande rentav, var hur öppenhjärtigt transpersonen Sasha "Scarlett" Hostyn tagits emot i identifikationen som kvinna under sin korta raketkarriär. Hon hade helt enkelt hunnit bli zergdonna med hela Starcraft 2-proffsscenen. Inga konstigheter!

"Jag bytte motivation"

Och så unge Jon "BabyKnight" Andersen, den ödmjuke babyface-dansken som skyllde sina spelframgångar, som började med DotA, på avsaknad av fotbollsintresse i kompiskretsen.

– Jag var väldigt fotbollsintresserad själv och ville göra en karriär av det, men vi flyttade och mina nya kompisar visade sig vara mer intresserade av spel. Så eftersom jag alltid varit tävlingsinriktad bytte jag motivation för att bli den bästa spelaren istället. Jag kommer alltid sträva efter att bli bäst på det jag gör, berättade Jon när jag frågade honom om karriärvalet.

Jon "BabyKnight" Andersen från Danmark bytte fotboll mot Starcraft.

Som sagt, livsöden. Det fanns lika många här som antalet spelare.

Såg man till valen av arméer kunde man hävda att zerg var favoriserade. 15 av de 32 proffsspelarna i världsfinalen kommenderade zerg, medan 13 satte sin tilltro till protoss och blott blygsamma fyra stycken associerade sig med terran.

En match Starcraft 2 blir aldrig så spännande, listig och ombytlig som när två vitt skilda spelstilar framförs av olika sidor. Zerg mot protoss. Terran mot zerg. Protoss mot terran. På samma sätt ger överrepresentation av någon särskild sida också ganska tråkiga och ensidiga matcher, i det här fallet när zerg mötte zerg - eller protoss ställdes mot protoss.

Kerrigan uppvaktades ihärdigt av fansen.

Till de mest ödesmättade händelserna under slutspelet hörde de mellan bröderna LucifroN och VortiX, som plötsligt fann sig i en direktkonfrontation med varandra - och fick stjärnkommentatorerna Sean "Day9" Plott och Nicolas "Tasteless" Plott - också bröder - engagerade i familjerelationerna för en specialsändning. Det skulle dock visa sig att VortiX zerg vid det här tillfället var något vassare än LucifroNs terran.

En efter en föll västerlänningarna emellertid mot det massiv av extrem disciplin och sanslöst höga APM-tal som framförallt sydkoreanerna innebar. Den alltid påtagligt sammanbitne Gregory "IdrA" Fields kommenderade tappert sina Infestor-sniglar till förlust med 1-3 i matcher mot protosspelande sydkoreanen Yoonjong "Rain" Jung, som använde sig av moderskeppets "vortex" för att decimera och slutligen eliminera resterna av zergtrupperna.