Länsrätten i Falkenberg har beslutat att tvångsvårda en 17-årig pojke för att få bukt med omfattande datorspelsmissbruk, skriver Hallands Nyheter. Spelandet inverkar menligt på pojkens dygnsrytm, skolgång och sociala liv och frivillig vård har inte hjälpt. Pojken uppges reagera med aggressivitet och apati när han inte tillåts använda datorn.

"Han har spelat dataspel i flera års tid och de senaste två åren ägnat mycket av sin tid åt att spela World of Warcraft. Föräldrarna beskriver hur han har utvecklat ett beroende som påverkar honom extremt mycket. Hans vårdbehov är akut. Vårdplanen bör därför genomföras omedelbart." skriver Länsrätten i sin dom och går därmed på föräldrarnas linje. Pojken motsätter sig domen och anser att problemen beror på en konflikt med mamman.

Domen är mycket ovanlig säger Owe Sandberg, psykolog och psykoterapeut med inriktning på spelmissbruk. Motsatsen är vanligare, att ansvaret läggs på föräldrarna.

- Men i vissa fall tar datorspelandet över tonåringarnas hela liv. De går inte till skolan, de vänder upp och ner på dygnet, äter knappt eller äter hela tiden och gör inga fysiska aktiviteter. Jag har träffat ungdomar som spelat bort sitt tonårsliv och när föräldrarna försökt ta datorn ifrån dem så har de gått bärsärkagång och slagit sönder hemmen. Hos ett extremt fåtal väcks vid sådana tillfällen alltså en abstinens som liknar narkomanens när han inte får sitt knark. Då är det naturligtvis fråga om ett missbruk, även om det kan finnas andra bakomliggande faktorer som till exempel en depression.

I går släppte Medierådet [n=22717 en rapport] där tio ungdomar som intensivspelar #World of Warcraft intervjuats. Rapporten kom fram till att grupptryck och social gemenskap är orsaker till att många lägger mycket tid på spelande.