Av skärmdumpar och den första filmen att döma verkar grafikdepartementet hålla ungefär samma atmosfär som föregångarna. Om det är snyggt eller inte är för tidigt att säga, men Gamebryo-motorn har tidigare levererat beundransvärda vyer och effekter. Personligen bryr jag mig minst om utseendet, bara de behåller atmosfären och den stilbildande 50-talskänslan så är jag nöjd. Det har hittills pratats väldigt lite om ljud och musik men det verkar inte som kompositören Mark Morgan kommer att medverka. Hans dystopiska ljudbilder var helt suveräna och hans verk utgjorde en stor del av den kusliga atmosfären i tidigare Fallout-titlar.

Fallout 3

- En dystopi i fårakläder

Bytet till Gamebryo-motorn innebär två stora förändringar: ett nytt stridssystem och att den gamla isometriska vyn ersätts med första- och tredjepersonsvy. Att flytta ner kameran till förstapersonsperspektiv tycker jag är evolutionistiskt rätt. Å andra sidan var stridssystemet i stort sett perfekt som det var. Det omgångsbaserade spelsättet ersätts med en underlig form av realtidsbaserad vapenhantering där det är möjligt att sikta precis som i vilken shooter som helst, men samtidigt kan du pausa och sikta på olika träffytor på fienderna. Om och var du träffar beror på din erfarenhet och kostar actionpoäng. Hur det kommer att fungera i verkligheten är omöjligt att besvara innan spelet släpps.

Handlingen utspelas ungefär 30 år efter Fallout 2. Du befinner dig i Washington D.C.-området, i det stora skyddsrumskomplexet Vault 101. Din far har försvunnit lika spårlöst som mystiskt, och du beskylls naturligtvis för detta. Du kan, precis som i de förra spelen, ändra huvudkaraktärens egenskaper och färdigheter i spelets början. Maxnivå för spelaren har satts till 20. I spellängd talas det omkring 20 timmar.

Spelarstyrd handling och öppenhet är två saker som Bethesda säger att de kommer satsa extra mycket krut på. Med nio till tolv olika slut lovar de att återspelbarheten kommer att bli hög. Tack och lov slipper vi "level scaling", det vill säga fiender som blir svårare när du ökar i nivå.

I en förhandstitt blir det ofta mycket spekulationer, men med en så stor titel det inte speciellt förvånande - hela världens ögon är riktade mot Bethesda. Frågan är om de kommer att leva upp till de höga förväntningarna. Personligen tror jag inte de mest fanatiska fansen kommer att skrika av glädje. Däremot tror jag att Fallout 3 blir ett underhållande men väldigt annorlunda tillägg till denna storslagna spelserie. Förhoppningsvis har vi det definitiva svaret framåt hösten.