Först kom andra världskriget. Sen moderna konflikter. Och snart bär det av till Vietnamkrigets fasor, med avskurna halsar och bombade byar. FZ vågar sig ändå på en första smygtitt på nästa Call of Duty.

Jag har alltid älskat vatten. Som liten spenderade jag timmar plaskande i det blå och att leta efter saker på botten var en hobby som höll i sig många kollosomrar. I förstapersonsspel är det dock alltid en skräck att bege sig under ytan. Förmodligen började det i #Duke Nukem 3d när rymdkräken tuggade på mig så snart jag doppade tårna. Och efter det har vattenskräcken eskalerat.

När den första scenen jag möts av i #Call of Duty: Black Ops utspelar sig i en kraschad helikopter, som tar in vatten lite för snabbt, är det därför logiskt att jag katalogiserar stämningen under "tryckande". Att nordvietnameserna försöker öka vattenflödet ytterligare genom att perforera skrovet med bly gör inte saken bättre. Josh Olin, Treyarchs community manager, pressar sig ut genom dörren och simmar under vattnet för att komma undan och det ser förbannat snyggt när fiendernas skott skapar spår av bubblor runt omkring honom.

Välkommen till mitt la-a-a-a-a-nd!

Trögheten blir nästan harmoniskt men också kortvarig. Sekunden senare häver han sig upp på en patrullbåt, använder en överraskad soldat som köttsköld och gör processen kort med de resterande, avbrutna banemännen. Den avslutande kulan får vi följa i slowmotion tills den slår sig igenom det sista huvudet och skapar ett moln av blodkonfetti.

Högoktanigt

Scenen är precis så välregisserad som vi kan förvänta oss av ett Call of Duty-spel, en högoktanig och bakom kulisserna styrd actionfest från början till slut. Black Ops ska bryta mönstret och enligt Olin har de fokuserat än mer på tempot; vi kommer få se fler lugna passager som bygger upp stämningen inför nästa testosteronexplosion. Banan Victor Charlie, vars inledning jag precis har beskrivit, fortsätter därför i betydligt lugnare men ändå nervpirrande mak.

En studie i hårdhet

Du tillhör en SOG-grupp (Studies and Observations) som befinner sig bakom fiendernas linjer för att spana på en ryss vid namn Kravtchenko. Mellan er och målet råkar dock en by befinna sig och eftersom ni är i kraftig minoritet gäller det att dra på smygsockorna. Medan gruppen tassar mellan husen, planterar C4-laddningar här och var, skär av folks halsar i deras sömn och ... vänta nu, det där lät otrevligt.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse