Vi trodde vi skulle behöva sitta uppe hela natten för att få veta när Playstation VR släpps och till vilket pris. Nu är det bekräftat att deras virtual reality-headset dyker upp i oktober och till priset av 399 Euro.

– Responsen från spelare och utvecklare har varit enorm ända sedan vi presenterade PS VR under Game Developers Conference 2014. För att garantera att vi kan leverera tillräckligt många enheter och ett brett utbud av titlar över hela världen har vi beslutat oss för att lansera PS VR i oktober 2016, säger Andrew House, koncernchef och global VD för Sony Computer Entertainment Inc.

I priset ingår dock inte Playstation Camera, vilken krävs för att läsa av headsetets position. Man får heller inte med några rörelsekänsliga kontroller, något bland annat CNET hävdade i början av kvällen. HTC Vive tar det dubbla för ett paket med headset, trackingsystemet Lighthouse samt trådlösa kontroller medan Oculus Rift prismässigt hamnar mitt emellan de två. Dock utan rörelsekänsliga kontroller, de släpps först senare i år. Även om du kommer behöva köpa till kamera och Move-kontroller råder det ingen tvekan om att Playstation VR blir den billigaste lösningen, särskilt om man räknar in hårdvaran som krävs för att driva dem.

Det som finns i Playstation VR-lådan

Sony menar att de har 230 utvecklare arbetar med VR-upplevelser och att 50 spel ska släppas mellan oktober och årets slut. Man kommer också att kunna spela sina vanliga Playstation 4-spel i VR-headsetet, eller kolla på Netflix i tre olika zoom-lägen.

Hårdvarumässigt verkar inget ha förändrats sedan prototypen. Det rör sig fortfarande om en OLED-skärm på 5,7 tum med en upplösning på 1920x1080, kapabel till uppdateringsfrekvenser på upp till 120 hertz. Optiken ger synfält på cirka 100 grader.