Många har gjort karriär på vida webben genom att dela ut åsiktssmockor till såväl rampljusjägare som kreti och pleti. Till den skaran hör den brottarmaskprydda Strong Bad som med sina sarkastiska mailsvar blivit en stående och omtyckt punkt i den åttaåriga flashserien Homestar Runner. Nu har #Telltale Games förvandlat hans liv till äventyrsspel uppdelat i episoder, en form som har visat sig passa väldigt bra för genren.

Igenkänningskomik

För er som inte uppdaterar hemsidan i takt med andningen är humorn baserad på karaktärer med tydliga personlighetsdrag; arga, deprimerade, korkade och så vidare. Lägg till att alla röster kommer från skaparen Mike Chapman stämband och krydda med viss samhällkritik så borde du ha en hyfsad uppfattning om vad det handlar om. Det är en sådan serie du antingen skrattar dig dubbelvikt åt eller rynkar på ögonbrynen inför. Efter det första avsnittet tillhör jag den senare kategorin.

Äventyrsbiten är det absolut inget fel på. Den odrägliga Homestar Runner har parkerat rumpan i Strong Bads tevesoffa och tänker inte flytta på sig tills hans befläcklade rykte tvättats rent. Ironiskt nog är det den kaxiga wrestlerns fel att samhället vänt sig mot den gängliga löparen, karma är förjävligt.

Pusslen du måste lösa för att bli av med odågan kräver lagom mycket hjärnknådning. Visst, är du inte fostrad i Monkey Island-skolan kanske du får klura en stund men de flesta utmaningar är precis så irrationellt logiska som genren brukar bjuda på. Miljöerna är skönt ritade och tillsammans med karaktärerna är känslan av tecknat stark, jag glömmer nästan bort att det är renderade figurer som traskar runt på skärmen.

För lite av det goda

Problemet är att jag bara garvade en enda gång och det var åt huvudkaraktärernas läten i huvudmenyn. Därefter satt jag totalt likgiltig tills att plågan var över fyra timmar senare. För ett spel som stöttar sig på garv är det katastrofalt. Visst kände jag mig ganska nöjd när jag lyckades få till den sista biten i det stora övergripande pusslet men det räcker inte. Jag blir orolig för att Telltale förblindats av sin egen framgång. Istället för att skapa kvalitativa äventyr börjar jag ana en viss massproduktionsodör vilket kan döda genren lika snabbt som den återupplivades. Visst, det handlar bara om en investering på cirka 60 kronor men varför sänka ribban?

För seriens anhängare är hela säsongen säkert värd klumpsumman på 230 kronor, det finns gott om små detaljer som säkert är välplanterade internskämt. För utomstående kan jag rekommendera hemsidan som första anhalt innan du halar upp lädret och uppmuntrar det som i mina ögon är ett snedsteg för Telltale.

Fotnot: Strong Bad's Cool Game for Attractive People är en serie på totalt fem delar. Delarna släpps med ungefär en månads mellanrum under hösten och de kan köpas var för sig eller i ett paket via Telltales hemsida.