Årets simulator/racingspel: FlatOut

Loppet om titeln som Årets simulator/racingspel stod i år mellan två ytterligheter i bilspelsvärlden. Till höger på startlinjen hittar vi Richard Burns Rally, ett rallyspel av klassiskt mått där realismen sätts i förarsätet. Bredvid återfinns Flatout, det finlandsutvecklade bilspelet där alla tankar kring realism tycks ha slängts ut genom fönstret i ett tidigt stadium. Ett på förhand svårtippat lopp där båda parterna har sina för och nackdelar. Efter en jämn första halva av loppet lyckas dock det mer fartfyllda FlatOut rycka åt sig en ledning. En ledning som det sedan bara utökar då Richard Burns Rally i en vansinnesfylld jakt efter sin mer originella motståndare drabbas av en oturlig punktering. FlatOut kan efter en kontrollerad avslutning defilera in i över mållinjen och har tack vare vinsten vunnit rätten att kalla sig Årets simulator/racingspel.

Thomas L: Från vårt grannland Finland kom en positiv överraskning i form av ett fartfyllt actionladdat racingspel vid namn FlatOut. Med detaljrik grafik, god känsla i fordonen, välgjord och underhållande fysik - inte minst när en förare flyger framstupa ut genom vindrutan i samband med en krash - och en spelkänsla som tidigare bara fanns i arkadhallarna har BugBear gjort sig förtjänt av priset för årets bästa simulator/racingspel med FlatOut.

Tomas A: Redan med 2002 års Rally Trophy visade Bugbear att finskt rally är mer än Marcus Grönholm. Med FlatOut förgyller man än en gång den virtuella racingen och passar samtidigt på att inkludera något så ovanligt som nytänkande inom den synnerligen stelfrusna genren. De hysteriskt intensiva loppen är i sig en glädjesprudlande adrenalinfest, att sedan den innovativa trasdockeeffekten låter oss spela bowling och kasta dart med förarna kan inte annat än bejublas. Möjligheterna att lira online må vara mer än lovligt tillkrånglade, men när du väl fått igång en omgång med polarna, prejat och knuffat dem, tagit genvägar, skickat däck över halva banan, voltat, krossat, manglat och kanske slutligen tagit dig i mål, vet du vad tvättäkta finsk sisu innebär.