Den alltid lika brännheta frågan om olaglig fildelning var högaktuell i höstens valrörelse. De etablerade partierna fann sig klämda mellan branschorganisationernas önskemål om hårdare tag och piratverksamhetens massiva omfattning (det talas om att 1,3 miljoner svenskar någon gång sysslat med olaglig fildelning). Det nystartade Piratpartiet, som säger sig vilja skydda individens integritet och göra kultur tillgänglig för alla, kammade hem åtskilliga röster på att ansluta sig till piraterna.

<img align="right" src="http://xtrmntr.fz.se/fz/nyheter/piratskepp.jpg" width="101" height="90" border="1" hspace="5" vspace="5"></img>

Den borgerliga regeringen har lika lite som den föregående hittat någon enkel lösning på problemet, men man arbetar på ett förslag som ska fungera både som morot och piska, skriver DN. Moroten är att laglig nedladdning stimuleras, medan piskan utgörs av förslag att privata intresseorganisationer (exempelvis Antipiratbyrån) ska få utökad möjlighet att se vem som sysslar med olaglig nedladdning. Det senare är förstås högst kontroversiellt, då privata organisationer gör vad som i grunden är polisens jobb.

Eva-Lena Jansson (s) kritiserar förslaget, medan Antipiratbyråns Henrik Pontén föga överraskande har en annan syn på saken:

- Man behöver inte besvära polisen. Upphovsmannen kan därmed snabbare tillvarata sin rätt. Och det blir rättssäkert då en domstol bestämmer om IP-adressen ska lämnas ut.

Justitiedepartementet arbetar för närvarande med frågan och enligt statssekreterare Magnus Graner kommer reglerna skärpas. Oavsett på vilket sätt är två saker säkra - beslutet kommer röra upp känslor och sattyg som [[StarForce]] lär inte lagstiftas bort.