Men spelet då?

Tekniskt sett får man nog säga att spelet är avancerat. Fysiken möjliggör i viss utsträckning att man kan förstöra byggnader, broar och andra typer av konstruktioner. Den artificiella intelligensen är överlag bra med fiender som i stor grad nyttjar olika typer av skydd för att undgå att bli dödade. Skydd, just det - glöm inte dem. Lär dig att utnyttja vad som finns tillgängligt och använd skyddsfunktionen – klassisk Rambostil a`la 1980 fungerar inte.

Men om vi lyfter bort allt detta tekniska, vad finns kvar? Storyn bygger som sagt vidare på vad som hände i ettan. Du behöver inte ha spelat Killzone för att hänga med, även om det självklart hjälper till att skapa en bättre förståelse av händelseförloppet. Det är dock inte första gången vi dras med ondsinta mutanter som vill utrota mänskligheten. Personligen tycker jag att storyn är ganska svag, det känns som om den kunde vara tagen från vilken Hollywood-actionrulle som helst - med andra ord inga överraskningar.

Något som slog mig är att saker och ting ibland känns ganska kaotiska. Guerilla kanske har avsett det från första början men kombinerat med att spelet ibland är jäkligt svårt ger det upphov till rejäla doser frustration. Svårighetsgraden gör sig ordentligt påmind när du stöter på bossarna och det kommer med hög sannolikhet bli ett antal omstarter. För att hantera kaoset har Guerilla implementerat en funktion som pekar i den riktning du bör springa härnäst. Oerhört användbar, den gör att man aldrig behöver springa omkring som en idiot för att hitta den där gömda dörren. Det finns för övrigt fyra svårighetsgrader att välja mellan. Jag spelade igenom på medium, som fortfarande var ruskigt svår vid vissa tillfällen, speciellt i slutet.

Tillsammans är vi starka

Nuförtiden talas det mycket om social gaming. Guerilla gör ett försök att skapa en bredare upplevelse, det genom något som kallas intelligence-dokumentation. Det handlar om historik och andra relevanta händelser som finns beskrivna på spelets hemsida - i mitt tycke omständligt och ganska meningslöst. Vidare, likt många andra nya spel använder Killzone 2 trophies. De delas ut lite här och där, beroende på hur bra du spelar. De är främst avsedda för skryträttigheter gentemot andra spelare och en möjlighet att visa hur mycket tid du plöjt ner i spelandet.

Killzone 2 har också ett omfattande flerspelarläge och det bjuds på en rejäl uppsättning spellägen, med allt från klassisk deathmatch (body count) till zonkontroll. Matcherna hanterar upp till 32 samtidiga spelare på totalt åtta kartor. Utöver den sedvanliga skjuta-springa-kombinationen samlar du även poäng. Poängen låser senare upp nya vapen och roller, till exempel medic och sniper.

Självklart finns det möjlighet att starta klaner och delta i turneringar. Nyheterna i flerspelarläget är dock relativt få, men senare ska det bli riktigt intressant att se hur integrationen mellan spelservrar och den officiella webbplatsen fungerar. Allting som sker online laddas upp till centrala servrar, vilket ger ordentligt med statistik kring ditt krigande.

Under recensionsspelandet har jag dessvärre inte kunnat spela så mycket multiplayer som önskat. Därför är det svårt att fastslå exakt hur bra eller dåligt varje aspekt av spelet fungerar över nätet. Men mycket pekar ändå på att det mesta av spelets onlineläge fungerar riktigt bra och därför lutar det åt att den totala speltiden kommer bli väldigt mycket längre tack vare nätlirande.

Vi avrundar

Frågan jag ställer mig är huruvida Killzone 2 är avsett att vara ett spel eller en teknikdemo. Det är underhållande - absolut - och det är riktigt snyggt med en solokampanj som ger uppåt åtta, tio timmars speltid. Men att fokus har legat på tekniska aspekter är mycket tydligt, samtidigt som det är minst lika tydligt att mjuka bitar som story och sammankoppling av händelser har fått en betydligt snålare budget.

Om du aldrig tidigare spelat en shooter på konsol och underhålls av konstant, frenetiskt skjutande är Killzone 2 utan någon större tvekan rätt spel för dig. Söker du däremot ett spel med djupare story och mening finns det alternativ som antagligen är dig bättre lämpade. Summan av kardemumman: Killzone 2 är ett tekniskt mycket bra och avancerat spel, men i grund och botten är det ett spel som många av oss redan har spelat.