10. Microsoft Flight Simulator

Simulator eller spel? Tja, det bestämmer du själv. Vilket gäller det mesta när Flight Simulator nu äntligen är tillbaka. Det är definitionen av open world: välj plan, väder, årstid, klockslag, eventuella hjälpmedel och flygplats, och ge dig ut och upptäck världen. Bokstavligen – hela finns med, ofta bländande vacker. Med mer korrekt återgivna städer, färre buggar, bättre flyt och en autopilot som inte försöker begå kamikaze hade det landat högre upp på den här listan.

9. Crusader Kings III

"[...] lagen kräver fred.
Så att dom som äger makt och guld
skall kunna tjäna ännu mer.
Så är det verkligen fred vi vill ha?
"
Nej Wiehe. Det är det inte. Vi vill ha ett starkt rike som sträcker sig bortom horisonten och vi vill ha det i Crusader Kings III. Ett rollspel, ett strategiskt mästerverk och freak-simulator. Spetälska är symptomen, inavel är grundorsaken. Deus in absentia.

8. Hades

Trots att Supergiant Games recept börjar bli lite nött i kanterna är det svårt att inte charmas av Hades fantastiska, tecknade design. Att kontrollerna är tightare än en indiestudios budget är något vi har kommit att förvänta oss av San Fransisco-gänget och återigen levererar spelet röstskådespeleri i världsklass. Om du ska spela någon rougelike i år är Hades ditt spel.

7. Demon's Souls

I kölvattnet av en ny konsollansering brukar högkvalitativa spel lysa med sin frånvaro. Visst, Demon's Souls är kanske undantaget som bekräftar den regeln – men vilket undantag det är! Tack vare förstklassig draghjälp från Bluepoint Games har ett redan mästerligt original blivit ännu bättre. Demon's Souls är en teknisk fullträff och ett lysande exempel på att en remake kan vara precis lika spännande som en regelrätt uppföljare.

6. Assassin's Creed Valhalla

Oavsett om du hatar eller älskar traditionella Assassin's Creed-spel, går det inte att komma ifrån att Valhalla är spektakulärt. Om det beror på att själva assassinerandet fått inta baksätesplats till förmån för en rungande vikingasaga eller på att det är så jäkla bärsärkarmysigt, får var man bestämma själv. Det är oavsett ett spel som skapar upptäckarlusta, väcker känslor och lyckas med bragden att frälsa även de som aldrig tidigare sportat gömda handledsklingor.