Homeworld 3

Pc
Release: 8 mars

Nu får det vara slutförsenat för Homeworld 3. Väl? Snälla? Förvisso är försenade spel ofta bättre spel men vi är bara människor – och längtar ut i rymden. Nåväl, den goda nyheten är att det bara återstår ett par månader till releasen av en uppföljare många väntat på i tjugo år. Den dåliga...? Äh, vi skiter i dåliga nyheter.

Homeworld 3 fortsätter gå i föregångarnas fotspår och är ett rts som känns nytt och klassiskt på samma gång. Istället för en tom och död rymd får vi ett litet sci-fi-fyrverkeri.

Provspelat – Homeworld 3

Inzoi

Pc
Release: sent 2024

"PUBG-utvecklarna utannonserar The Sims-utmanaren Inzoi" var en av 2023 års mest otippade rubriker. Men här är vi nu. Inzoi är inte bara Sims-konkurrens, utan ser ut att kunna bli en av de mer ambitiösa i den kategorin. Ruggigt snyggt. Är detta månne nästa generations livssimulator?

Like a Dragon: Infinite Wealth

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X|S, Xbox One
Release: 26 januari

Under tjugo års tid har det kommit drygt tjugo spel (uppföljare, remakes, spinoffs, etcetera) i Like a Dragon-serien (f.d. Yakuza). Någon tendens att sakta ner finns inte och knappt har 2023 hunnit bli 2024 innan vi får Like a Dragon: Infinite Wealth. Den flitiga takten tycks inte stå i vägen för landvinningar. Tvärtom. Föregångaren tog klivet till ett turordningsbaserat jrpg, medan Infinite Wealth tar klivet utanför Japan – hela vägen till Hawaii. Ser ut som en fin mix av allvar, tokerier, naket och... Animal Crossing?

Little Nightmares III

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch
Release: 2024

Det finns liv för Little Nightmares efter Tarsier. Supermassive, på senare år framför allt kända för skräckantologin Dark Pictures, plockar upp stafettpinnen. Istället för Mono och Six följer vi Low och Alone och deras flykt ut ur Nowhere. Den stora nyheten är ett efterlängtat co-op-läge.

"Co-op med förbehåll"

Det är emellertid co-op med förbehåll. Det går nämligen inte att spela bredvid varandra i soffan, vilket får ses som en stor missräkning. Att dela en så här mysryslig upplevelse tillsammans på riktigt hade varit något. Nu tvingas vi ha ett helt internet emellan. Supermassive säger sig göra detta för att bevara "atmosfär och inlevelse". Luktar det bortförklaring här inne måntro?

Förhandstitt – Little Nightmares III

Manor Lords

Pc
Release: 26 april (early access)

Stadsbyggare är mer än Simcity-likes. Faktum är att den mest eftertraktade på Steam – den var mer önskad än prestandapredatorn Cities: Skylines 2 – handlar om att bygga på mycket mindre skala. Manor Lords är en medeltida stadsbyggare där ekonomiska spörsmål tvingas samsas med sociala, samtidigt som Total War-lika strider potentiellt kan rasera hela städer.

Skulle egentligen ha släppts under 2023, men det blir release i vår istället. Då i early access.

Metaphor: Refantazio

Pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X|S
Release: höst

Det är sällan skaparna bakom Persona gör något annat än, tja, Persona. Men nu händer det. Metaphor: Refantazio äger rum i en fantasyvärld, som ska spegla den verkliga. Spelet känns samtidigt familjärt med stridsmekanik från Shin Megami Tensei och sociala Persona-happenings. Förhoppningsvis karvar det också ut en egen väg.

Den som inte kan få nog av Persona (vem kan det?) kan se fram emot Persona 3 Reload i februari.

Microsoft Flight Simulator 2024

Pc, Xbox Series X|S
Release: 2024

Än har vi bara en ensam trailer att gå på, men den antyder stora nyheter i nästa Flight Sim. Eller vad sägs om ballongflygning, brandbekämpning, ambulansflyg, räddningsuppdrag med helikopter, industriell transport, forskningflygning med mera. Men också traditionellt trafikflyg, förstås. Uppdragsbaserat verkar vara melodin denna gång, och hur kul det är vet vi vid take-off.

Nightingale

Pc
Release: 22 februari (early access)

"Fantasy möter viktoriansk stil"

Survival, crafting och early access. Känner du igen det? Du känner igen det. Lyckas man med den här typen av spel kan det bli makalösa framgångssagor, och Nightingale har definitivt en del som talar för det. Förseningsbonanza till trots. Inte minst är det en looker där fantasy möter viktoriansk stil. Det slutgiltiga målet i spelet (solo eller co-op) är att hitta vägen till mänsklighetens sista utpost: Nightingale. På vägen bygger du hus, hugger träd och lagar mat – som sig bör.

No Rest for the Wicked

Pc (Playstation 5 och Xbox Series X|S senare)
Release: 2024 (early access)

Moon Studios har tidigare sagt att om Ori var deras Mario så är nästa satsning deras Zelda. Ord vi lyssnade på. De lika varma som melankoliska Ori-spelen bevisar vad de kan.

"Moon vill återuppfinna actionrollspelen"

Mycket riktigt: No Rest for the Wicked ser makalöst ut. Estetiken är något helt annat än Ori men nog känner man både värme och vemod. Fast ser det inte mer ut som ett Diablo? Rentav en Diablo-dräpare...? Nej, nu lugnar vi ner oss en smula. Å andra sidan: Moon vill återuppfinna actionrollspelen och med tanke på vad de gjort för metroidvania-skrået ser vi med tillförsikt på ambitionerna.

No Rest for the Wicked handlar om fantastyvärld där en arrogant och oprövad kung krönts, samtidigt som en ohelig pest borrat klorna i landet. Spelet släpps till pc i år, men ska få gro i early access. Tids nog kommer det till Xbox och Playstation.

Outcast: A New Beginning

Pc, Playstation 5, Xbox Series X|S
Release: 15 mars

Outcast årgång 1999 blev en jättegrej. En teknisk förkämpe med vidunderliga voxlar (fast egentligen inte – detta var mer av ett buzzord) i en prunkande utomjordisk värld. Klart vi ville ha en uppföljare. Men en sådan har dröjt ända tills i vår. Outcast: A New Beginning tvingas dessutom kämpa mot den svåraste motståndaren av alla: nostalgin. Det som var nydanande 1999 känns passé 2024. Det ser som bäst okej ut och känns knappast egensinnigt. Risken är att A New Beginning kommer av sig innan det ens har börjat.