Det tog sex månader för fem personer att samla ihop alla ord som finns med i #Scribblenauts. Deras enda uppgift var att slå i ordböcker, surfa på wikipedia och kategorisera allt de hittade. Åtta timmar om dagen. Det ger en liten men ändå nödvändig inblick i ordlistans bredd, det enda som saknas är alkohol, snusk och stötande material. Redan när du drar igång spelet göds din nyfikenheten med en startskärm där du kan latja med substantiven hur du vill. Vem vinner mellan gud och djävulen? Äter dinosaurier bebisar? Vad händer när du binder ihop en ninja med en zombie? Frågor du alltid grunnat på, nu får du dina svar.

En ordbajsares högsta dröm

Äntligen bär timmarna med korsord i hängmattan frukt

Den lingvistiska lekstugan fortsätter in i kampanjläget där du kommer spendera den mesta tiden. Det första pusslet du ställs inför är att ge en brandman något den behöver och känslan när en vattenslang materialiseras i luften ovanför mig är magisk, jag skrev ju bara in ordet med plastpennan. Likaså när polisen bredvid får en batong, och så fortsätter det. Ord efter ord hjälper mig igenom utmaningarna och det finns alltid ett gäng olika lösningar att klura ut. Till en början blir det därför lite av en utmaning att lösa problemen så snyggt som möjligt och inte ta det mest uppenbara. Som en yxa när du ska fälla ett träd, en eldkastare är så mycket roligare. Det finns också en poäng med att vara nyskapande: när du har klarat en bana kan du välja att köra den tre gånger till, med olika lösningar varje gång, för att få guld. Lite trist är det att även om du väljer att sikta på ädelmetallen direkt räknas inte den första genomspelningen utan du måste köra den fyra gånger.

Bokstavskombinationen som gör att du varvar spelet direkt.

För varje avklarad bana får du pengar och med dem låser du främst upp nya världar med utmaningar. Det går även att fixa nya utstyrslar och karaktärer att spela med och eftersom du redan från början har gott om slantar behöver du inte snåla. Totalt finns det tio världar med vardera elva pussel- och actionutmaningar. De senare skiljer sig på så sätt att stjärnan, som är målet på varje bana, är synlig från början och du måste utföra något för att komma åt den. I pusslen är den däremot dold och dyker upp först när du klarat av uppdraget. Med totalt 220 utmaningar lär du ha att göra en bra tid framöver, speciellt när det krävs fyra lösningar på varje bana för att tillfredsställa mitt tvångsmässiga ”måste klara allt”-beteende.

Pirater är ohederliga typer

En sanning du kommer att ha nytta av

Den riktiga spelglädjen finns dock inte i de siffror utvecklarna skryter med utan i de oväntade situationer som ibland uppstår. När jag ska hjälpa en pirat att hämta en skatt på havets botten frammanar jag en ubåt (dålig fantasi, förlåt) och såklart snor han mitt fordon framför ögonen på mig - det är ju hans grej. Istället framkallar jag en gorilla och sätter honom på den så att han blir distraherad. Såklart. Spelet är fullt av sådana vansinniga detaljer och det är sådana självskapade anekdotögonblick som du kommer att komma ihåg.

Två problem med samma lösning - granatkastare!

Hur innovativt, charmigt och stundtals smått magiskt Scribblenauts är har det ändå sina brister. Redan efter någon timme märker jag att många saker delar grafik och egenskaper så antalet unika föremål är långt under antalet rader i ordboken. Varför ser till exempel alla apor likadana ut? Styrningen kommer också att ge dig ett par gråa hår, den rörelsekänsliga skärmen används både för att ge order till din Ordonaut och för att flytta objekt vilket bäddar för misstag som leder till ond bråd död. Vid ett flertal tillfällen blir jag också irriterad över att min geniala lösning inte fungerar, fast den enligt all logik borde göra det. Det gör att det magiska skimret från den första timmen skingras och visar att det faktiskt är #5Th Cell som dikterar villkoren. Med den insikten är Scribblenauts fortfarande ett fantastiskt bra spel som kommer att förgylla resor, fikapauser och alla andra småstunder jag kan hitta framöver. Så underhållande, och beroendeframkallande, är denna kreativa ordgryta.

[video=3415]