Biltjuvarnas dröm är tillbaka med mer crash, boom, bang än någonsin. FragZones Quasarius har kört så det ryker i den kontroversiella uppföljaren Grand Theft Auto 2.

Grand Theft Auto som kom ut för något år sen, blev det mycket uppståndelse om. Man spelade en person som hamnat på fel sida om lagen och stal bilar till höger och vänster. Råkade man få polisen efter sig så var det bara att ta fram maskingeväret och fylla snutarna med bly. Att man fick poäng för att köra över fotgängare eller att spränga brandbilar med raketgevär var det även flera som protesterade mot. Men det hindrade inte GTA från att bli en hit och fick även Take2Games att göra en uppföljare. Grand Theft Auto 2 följer samma idé som ettan, fast med en rad förbättringar.

Singleplayer

Respect is everything lär du höra flera gånger när du spelar singelplayer. Det stämmer för övrigt ganska bra då en stor del av GTA2 handlar om hur olika gäng respekterar dig. Varje stad är uppdelad mellan tre gäng, vilka inte är så vänligt sinnade till varandra. I början är man neutral till alla gäng, men när du sedan klarar ett jobb för ett av gängen så ökar du din respekt med dem men minskar med ett av de andra. Att på något sätt avrätta tillräckligt många medlemmar från ett gäng hjälper även att höja respekten hos de andra. När man klarat alla uppdragen man fått av ett gäng så får man fortsätta till nästa stad.

Polisen

Polisen har klart förbättrats, i både AI och utrustning. Till skillnad från GTA1 kan man nu fly från polisen, och lyckas man hålla sig gömd tillräckligt länge så slutar de förfölja en. En klar förbättring är att polisen kan bara ta dig om de ser dig. Är det ingen polisbil i närheten när man tar ett fordon eller skjuter någon så börjar inte polisen jaga en heller. Skulle man spränga något så kommer närmaste polisbil till platsen, fast oftast räcker det med att springa in i någon gränd för att de inte ska upptäcka en. Nytt är bland annat SWAT teams och special forces. När man mördat tillräckligt många poliser så kommer dessa specialstyrkor in, och tro mig, de är inte vidare trevliga i sina skyddsvästar och med automatvapen.

Fotgängare

Nu har kriminaliteten även spridit sig till fotgängarna. Vissa rötägg i befolkning gör inget annat än att springa runt och råna folk, inklusive dig. Andra väntar vid rödljus tills en bil stannar, springer fram och sliter ut föraren och gasar iväg. Det gäller att se upp när dessa galningar försöker fly då de inte bryr sig speciellt mycket om du råkar stå i vägen.

Grafik & Ljud

Grafiken är inte allt för olik GTA1. Överlag är den dock snyggare och skarpare. Grafikmotorn stödjer dock färgat ljus nu vilket ger en väldigt bra effekt. Då vissa stadsdelar har ett färgskimmer över sig, reklamskyltar med neonljus, färgrika explosioner etc. Ljudet är där väl heller ingen större förändring på. Några små förbättringar men inget stort. Både grafik och ljud får klart godkänt dock.

Multiplayer

Katastrofal nätverkskod är nog det första man märker. Det här är inget spel för Internet, och knappast för slöa nätverk heller. Även när jag testade med en spelare jag normalt har 2-3 ping till i Quake så hade jag 60 ping i GTA2. Problemet är även att spelet ställer in sig efter spelaren med sämsta kopplingen och datorn. Det räcker alltså med en modemare för att göra allt totalt ospelbart. Dock så funkar det troligtvis bra i lokala nätverk. Och då kan multiplayer bli riktigt kul, speciellt om man är några stycken spelare. De två spelsätten jag testat är Frag game och Tag game. Det först går helt enkelt ut på att med diverse vapen och bilar försöka ta kol på varandra. Ganska underhållande, fast roligare om man är flera personer. Tag game går ut på att man ska försöka vara "det" under en viss tid. Medans alla motståndare försöker ta död på en för att själva bli "det". Har tyvärr inte kunnat testa det här med flera spelare, i 1on1 blev det lite enformigt.

Sammanfattning

För alla som gillade GTA1 så är GTA2 ett måste. Singeplayer är mycket roligare, mer genomarbetat och innehåller flera nya inovativa inslag. Förhoppningsvis släpps en patch för att förbättra nätverkskoden. Fast annars är det fullt spelbart på LAN och faktiskt riktigt roligt.

Skicka en rättelse