Typ: Recension

3068 artiklar i arkivet.

Filtrera
0

Panzer Elite: Special Edition

Stridsvagnssimulatorer är inte vardagsmat trots att det finns ett antal ute på marknaden. I det nyligen släppta Battlefield 1942 får man möjlighet att sätta sig i ett antal olika stridsvagnar från olika nationer. Grafiskt sett är Bf1942 ett mästerverk vad gäller stridsvagnarna, men när vi kommer till realism är det en annan femma. Realism är dock någonting som utvecklarna bakom Panzer Elite lade stor vikt vid när de utvecklade spelet. För att inte skrämma bort nybörjare valde de att inkludera möjligheten att tona ned på realismen och kanske på så sätt öppna spelet för en helt ny typ av spelare.

0

Medieval - Total War

Det är få epoker i Europas historia som har bidragit till att forma världsdelen i så stor utsträckning och även orsakat så mycket dödande som 1000-talet och några hundra år framåt. Förutom en antal europeiska krig så skickades ett flertal korståg mot det heliga landet vilka blev några av de blodigaste slagen i historien. Att mongolerna invaderade Östeuropa gjorde inte saken bättre då det ledde till ännu fler korståg mot de trolösa. Creative Assemblys andra spel i Total War-serien, Medieval, utspelar sig just under korstågsperioden från 1095 till 1453.

0

The Sum of All Fears

Red Storm Entertainment är inte sena med att släppa titlar baserade på författaren Tom Clancys böcker. Det är kanske inte alltför konstigt då Tom Clancy var med och startade företaget just för att inte bara göra böcker och filmer, utan även datorspel. Den senaste titeln i serien, vilken får sägas började med Rainbow 6, är The Sum of all Fears; ännu en dramatisk terroristroman.

1

Spider-Man: The Movie

I samma veva som Spider-Man gick upp på biograferna för ungefär en månad sedan, dök ett spel med den förbryllande titeln Spider-Man: The Movie upp i butikerna. Naturligtvis har spelet samma grundstory som filmen: tönten Peter Parker blir biten av en genmodifierad spindel vilket ger honom övermänskliga förmågor. I sann superhjälteanda fattar han beslutet att maskera sig och bruka sina exceptionella förmågor i det godas tjänst. Nu har turen kommit till oss datorspelare att träda in i rollen som den maskerade webmastern i kampen mot ondska och kriminalitet.

0

Eurofighter Typhoon: Operation Icebreaker

Året är 2015 och Island har ockuperats av Ryssland. Du är ute på uppdrag för att rädda dina sex medarbetare som kan vara till stor hjälp för att kunna besegra stormakten. Tiden går samtidigt som ryssarna konstruerar det perfekta vapnet. Det är upp till dig att stoppa deras framfart!

0

SWBG: Clone Campaigns

I samband med den bioaktuella episoden i den ganska välkända filmserien Star Wars har LucasArts expanderat sitt strategispel Galactic Battlegrounds. Clone Campaigns innehåller en armada av nyheter som kommer väl till pass i en annars slutkörd spelupplevelse.

1

Warcraft III

Det finns några få spelmakare som har mycket högre krav på sig än andra att prestera bra och därmed ge ut riktigt bra spel. Två av dessa är självklart id Software och Blizzard. Vad som utmärker dessa är att de sällan släpper nya spel, och när de väl kommer så måste de bli bäst inom genren för att inte räknas som ett misslyckande. Blizzard ligger bakom succéerna Warcraft, Warcraft 2, Starcraft och Diablo-spelen. Med de titlarna bakom sig så är frågan inte om deras nästa spel kommer att bli bra eller inte, utan snarare om det blir tillräckligt bra för att leva upp till föregångarnas rykte och därmed placera sig som etta i genren. Kan då deras nysläppta spel Warcraft 3, som länge befunnit sig under utveckling, lyckas med detta?

0

Duke Nukem: Manhattan Project

Rambo, Terminator och John McClane i all ära, svalast av alla fläskcoola världsräddare är tvivelsutan Duke Nukem. I en radda spel har han under tio års tid utklassat sina konkurrenter i den svåra konsten att smiska alienstjärt med bravur. Nu är det virtuella muskelberget tillbaka med allt vad det innebär av baconfeta vapen, sarkastiska kommentarer och klasar av lättklädda brudar.

0

Neverwinter Nights

Begreppet rollspel måste vara en av de mest felaktigt använda termerna inom datorspelsbranschen. Så fort ett spel har minsta antydan till att man kan förbättra sin karaktär genom att öka attribut och färdigheter hamnar det i facket rollspel, utan att ha det minsta med riktigt rollspelande eller de klassiska icke digitala rollspelen att göra. Men det finns undantag, och vissa gör allt vad de kan för att få de erfarna rollspelarna att känna sig hemma i datorspelsvärlden. Bioware försöker åstadkomma detta i deras Neverwinter Nights genom att basera spelet på de senaste Dungeons & Dragons reglerna, och dessutom gör man ett tappert försök att återskapa Dungeon Mastern (spelledaren) som finns i de traditionella rollspelen.

0

Die Hard: Nakatomi Plaza

Nån som verkligen hade flyt på 80-talet var Bruce Willis. Som tokrolig deckare tillsammans med Cybill Shepherd i Moonlighting, till hårdkokta snuten John McClane i Die Hard-filmerna. Sedan gifte han sig med robobaben Demi Moore och räkmackan var total.

0

Grand Theft Auto 3

En del spel råkar alltid i hetluften när diskussionen om datorvåld med jämna mellan rum tas upp. Ett av dessa är Grand Theft Auto som i två tidigare spel glorifierat polisjakter, bilstölder och gatuvåld. Men de spelen var långt ifrån realistiska och de var svåra att koppla ihop med verkligheten. Men då Grand Theft Auto 3, uppföljaren till de båda ovan nämnda, istället gestaltar sig i full 3D och är klart mer verklighetstroget, kommer spelet säkerligen figurera på topplistorna när de kommer till att finna en syndabock för nästa psykfall som börjar skjuta vilt. Men i den här artikeln ska jag faktiskt inte tala om moral och datorvåld utan istället om vilket fullständigt superbt bra spel Grand Theft Auto 3 är.

0

Soldier of Fortune 2: Double Helix

Soldier of Fortune är ett av de mest omdiskuterade spelen på marknaden, men också ett av de mest framgångsrika. Men då har heller inga andra spel en riktig ”special forces”-kille som står bakom utvecklingen. Den före detta yrkessoldaten John Mullins, som låg bakom det blodiga 3D-actionspelet Soldier of Fortune, kommer nu tillbaka med seriens tvåa och tro inte att uppföljaren blir mindre kontroversiell än originalet.

2

The Elder Scrolls III: Morrowind

Morrwind är nästa spel i den något kultförklarade serien The Elder Scrolls. Spelet kan till ytan liknas vid ett klassiskt rollspel där man kan välja mellan olika karaktärer för att sedan utföra diverse uppdrag och avancera vidare. Men Morrowind är ändå så mycket mer; det är stort, otroligt stort, och minst lika komplext. Det är fyllt av politiska intriger, stämningsfulla miljöer, välskrivna storys och allt annat som behövs för att skapa ett riktigt bra rollspel.

0

Rally Trophy

De senaste årens rikliga flora av duktigt kompetenta rallyspel, med Colin McRae 2.0 i topp hos de flesta, gör att det börjar bli svårt för utvecklarna att förutom bättre grafik ha något nytt att komma med. Rally Trophy från finska Bugbear lockar med bilar från sextio- och sjuttiotalen, ett koncept som åtminstone jag faller hårt för. Men frågan är om retrokonceptet räcker för att förpassa den lätt åldrade skotten till bilskroten.

0

Disciples 2: Dark Prophecy

Fransmännen är bra på många saker, vin, mat, bilar och litteratur är bara ett par exempel. Men bakom baguetten, mustaschen och vitlöken så finns det två områden som fransmännen konsekvent misslyckas med. Design och populärmusik.

0

AquaNox

Nuförtiden är det inte ofta man ser spel i denna nästan utdöda genre som var väldigt populär för några år sedan. Genren jag pratar om är action av den typen där man i bästa arkadstil manövrerar en farkost av något slag fullproppad med kanoner, siktar dessa mot allt som rör sig och trycker på avfyrningsknappen. Spelet jag testar heter AquaNox och utspelar sig för ovanlighetens skull helt under vattnet i en avlägsen och dyster framtid.

0

Wizardry 8

Fredag klockan 14.32:
Öppnar boxen och tar av plasten. Ännu ett RPG som inte har fått ordentlig distribution i Europa. Kommer det att suga som Traci Lords eller kommer jag att orka spela tillräckligt länge för att skriva en recension?

0

Mobile Forces

Det är knappast en överdrift att säga att marknaden för online-FPS (first person shooters) ser helt annorlunda ut idag än för bara 2-3 år sedan. Idag är konkurrensen stenhård då det bara är ett fåtal titlar som kan få tillräckligt många spelare för att överleva särskilt länge. Rage försöker åstadkomma detta genom att skilja sig lite från mängden med sitt senaste spel. Mobile Forces fokuserar nämligen, som namnet avslöjar, på strider med både fotsoldater och diverse olika fordon.

0

Trainz

Det här spelet är lite speciellt. Det är en ny sofistikerad järnvägssimulator som har utvecklats av Strategy First och är ett av de märkligaste spel FZ:s recensent Chronic har stött på.

0

Might & Magic IX

Ett av världens äldsta nu levande rollspel är Might & Magic-serien. Men gammal är inte alltid äldst, om man ska tro FZ:s rollspelsveteran Adze - ibland är det bättre att sluta i tid istället...

0

Warlords Battlecry II

Warlords har hängt med ett antal år vid det här laget, och har hittat sin egen nisch med sin blandning av fantasi, strategi och rollspel. Men för Zobin var det premiär - här är hans rapport från frontlinjen i Warlords Battlecry II.

0

Dungeon Siege

Jag har alltid haft svårt att förstå charmen med Diablo. Självklart visste jag att det var populärt, men eftersom jag aldrig gav multiplayer en chans så var det för mig bara ett aldrig upphörande monsterdödande i en monoton grottmiljö. Förståeligt var jag något skeptiskt när jag fick uppdraget att testa Dungeon Siege eftersom jag visste att det om möjligt var det enda rollspelet med mer actionbetoning än Diablo. Men mot all förmodan har faktiskt spelet en viss charm.

0

Ghost Recon Desert Siege

Det finns vissa spel som alltid får agera kvalitetsmåttstock när man skall betygssätta nya spel. Quake3, trots sina år på nacken, används fortfarande som mått på bra grafik. Counter-Strike används för att mäta framgång på multiplayer-scenen och Warcraft/Starcraft för att jämföra RTS-spel. Rollen som jämförelsespel för soldatsimulatorer togs nyligen av Ghost Recon då det petade Rainbow 6 från tronen. Nu har Ubi Soft släppt ett addon till spelet, nämligen Ghost Recon Desert Siege. FragZone testar om det tillför något väsentligt till originalet.

0

Destroyer Command

Kvasisjömän som kapten Haddock och Karl Alfred må röka pipa och ha ankare tatuerade på sina underarmar, men ärligt talat – hur ofta har vi sett dem på en båt? I och med Ubi Softs och Ultimations sjökrigsspel Destroyer Command får vi vanliga landkrabbor chansen att bevisa för oss själva att det inte bara är saltstänkta råskinn som kan navigera och kriga till sjöss. Så kräng på sig Kalle Anka-kostymen, peta in en buss tuggtobak och ladda torpedtuberna – ett krigsfartyg väntar på ditt stabila befäl.

1

Heroes of Might and Magic IV

Välkommen till en värld såväl bestående som uppbyggd av hjältar. En plats där framgång enbart mäts i styrka och där otäcka varelser avlöser varandra i varje liten skogsdunge. Samhällen där magin inte bara har en stark roll utan även dikterar sättet man lever på. Välkommen till Heroes of Might and Magic IV.