FZ listar ett spelår som inte alls blev som vi trodde. Förseningar och besvikelser radade upp sig. Men i mörkret fanns också stjärnor, och tio av dem lyste starkare än de andra. Vem vann? Vem slocknade? FZ ger dig den definitiva listan.

2. Hearthstone: Heroes of Warcraft

Det finns en otrolig dragningskraft i det lättillgängliga och pedagogiska. Att inte behöva läsa tunga manualer och nöta inlärningslektioner en halv evighet innan man är redo att “spela på riktigt”. Precis det konceptet har #Blizzard cementerat in i grundfundamentet när de byggde #Hearthstone – ett drag som fått över 20 miljoner spelare att flockas i värdshusets värme.

Med sina snabba matcher och raka filosofi kommer också en relativt avskalad variant av de traditionella kortspelen. Hearthstone är med andra ord inte det mest avancerade i sin genre, vilket kan göra att de allsmäktiga RNG-gudarna svingar slumpens hammare väl ofta. Men samtidigt som man ibland kan svära sig blå över oturliga card draws och motståndaren som gång på gång får in helt osannolika lyckoträffar, finns det en anledning till att det är ungefär samma människor som tar sig till de prestigefyllda turneringarna. Att det bara är några få i världen med potentialen att plocka hem de där hundratusentals dollarna som står på spel.

De utgör en otroligt engagerad världselit, inte vanliga hobbyspelare som lattjar runt med vilka kortlekar som helst. Och för att vinna på den nivån krävs skicklighet, kunskap och förmågan att konstruera en riktigt bra kortlek. Är du tillräckligt duktig kan du helt sonika bygga och spela bort oturen. Inte i varje given situation, men tillräckligt ofta för att klättra i rank och bli en av de allra främsta.

Hearthstone lyckas helt enkelt med konststycket att locka till sig både målinriktade tävlingsspelare och glada amatörer som enbart spelar för att det är kul. Draperat i Blizzards kanske mest älskade universum, fyllt med knasiga goblins, farliga drakar och fula murlocs, är det onekligen ett av årets allra bästa spel.

Läs recensionen av Hearthstone: Heroes of Warcraft

Skicka en rättelse