Typ: Recension

3068 artiklar i arkivet.

Filtrera
0

Korea: Forgotten Conflict

Det var inte länge sedan jag läste en insändare i en känd "Superspel"-tidning. Vederbörande författare ondgjorde sig över hur bökigt det är att spela PC-spel problemfritt. Man får leta drivrutiner, spelen dyker och fungerar inte felfritt vare sig när man försöker starta dem eller väl inne i spelet. Jag förstår honom. Har faktiskt haft funderingar på liknande inlägg i debatten själv.

0

Dead to Rights

Var bröderna Wachowski medvetna om vilken enorm influenskälla deras Matrix skulle bli? Förmodligen inte, men faktum är att rullens genomslag i såväl film- som spelvärlden är av sällan skådad art. Bitmap Brothers fyller med sitt Dead to Rights på det ständigt ökande förrådet av martial arts-influerade actionlir.

0

Sagan om konungens återkomst

Det börjar nalkas jul igen, och den sista delen i Tolkiens trilogi om Härskarringen har snart biopremiär. För många innebär det att ta fram sovsäcken, kokkärlet och trollstaven för att campa utanför sin biograf för åtråvärda biljetter. Lämpligt till biopremiären av Sagan om konungens återkomst har även EA släppt datorspelet med samma namn. Ett spel som kanske får camparna att släpa med sig elaggregatet i år.

0

Greyhawk: Temple of Elemental Evil

På den gamla goda tiden, då rollspel var livsfarligt för ungdomen och skapade krigsrubriker i kvällspressen, var Greyhawk spelet som gällde. Nu, ett par decennier senare, blir detta klassiska bordsrollspel datoriserat, med de sprillans nya AD&D 3.5-reglerna i förarsätet. Och det är fortfarande stenhårt – inget användarvänligt eller publikfriande fjoll här inte. Phat har krupit ner och käkat taggtråd i katakomberna med fyra fördömda män (och kvinnor) i Greyhawk: Temple of Elemental Evil.

0

FIFA Football 2004

Det finns vissa självklara fenomen här i världen. Tomten lär seriöst överskrida gällande hastighetsbestämmelser för att hinna till alla snälla barn, man bör borsta sina tänder regelbundet och EA Sports släpper ett nytt FIFA varje år. Nu är det dags igen. Om så mycket hinner förändras att det berättigar till ett årligt släpp kan diskuteras, men visst är det kul att återfinna David Beckham i Real Madrid och inte i Manchester United. Visst är det kul med 350 lag och 16 ligor... Eller?

0

Space Colony

Tag tiotalet helt oliktänkande människor som inte delar en enda åsikt. Tillsätt lite vänliga och fientliga rymdvarelser som gärna hälsar på. Lägg i ett par gruvrobotar och ett par försvarslasrar. Rör om. Ställ in i ugnen i tio minuter, låt svalna av och ta bort allt syre. Servera Space Colony med en smula florsocker på toppen.

0

Den Tredje Vågen

Med Jacob Eklund i spetsen slog Tredje Vågen ner bland biosalongerna som en bomb. Kampen mot den organiserade brottslighetens tredje våg, de ekonomiska övertagandena, är förestående och en hel världsdel håller på att stjälas. Kan du göra något för att stoppa det?

0

Hidden & Dangerous 2

På klocktavlan som sitter på SAS-högkvarteret i Herefordshire, England står följande: We are the pilgrims, master; we shall go always a little further; it may be beyond that last blue mountain barred with snow across that angry or that glimmering sea. 1941 skapade den 24-årige skotten David Stirling Special Air Service. Hans idé bakom SAS var simpel; en vältränad styrka på fyra till fem man som skulle operera bakom fiendens linjer. Idag, 60 år senare, är SAS en av de mest beryktade specialstyrkorna i världen.

0

Harry Potter: Världsmästerskapen i Quidditch

Harry Potter är väl numera ett välkänt namn för alla, och många har säkert inte undgått att läsa en bok eller två, se någon av filmerna, hänga upp en affisch på väggen, sova i ett Harry Potter-lakan ... Att det även släpps en mängd datorspel i Harry Potters namn känns väl inte som någon överraskning, men att just den så kallade "sporten" Quidditch skulle bli ett eget spel var ändå ganska otippat. Denna sport, som i böckerna saknar allt vad sportslig spänning och publikfrieri heter, kan väl ändå inte fungera i den verklighet som vi kallar för datorspel?

0

Lionheart

Richard Lejonhjärta har drunknat under ett sjöslag med de norska drakarna. Mestadelen av England har sjunkit i havet, och i Barcelona försöker en utfattig William Shakespeare att hanka sig fram under Inkvisitionens hårda styre. En helt vanlig dag på medeltiden alltså. Om det inte hade varit för alla drakar och demoner...

0

Medal of Honor Allied Assault: Breakthrough

Andra världskrigsskjutaren Medal of Honor tog världen med storm när den släpptes för två år sedan. Aldrig tidigare hade vi sett något spel med samma grad av realism och känsla för hur det var att verkligen vara mitt i granatelden. Men två år är en lång tid i spelvärlden, och frågan är om MoHAA håller för ytterligare en expansion. FZ har testat senaste tilläggspaketet - Breaktrough - och avlämnar rapport.

0

UFO: Aftermath

Jorden får plötsligt oväntat besök - av illasinnade utomjordingar med ambitionen att avlägsna homo sapiens från planetens yta. Sådant beteende måste stävjas: dags för en stunds hederlig alien-slakt av den gamla skolan. FZ ger sig ut med plasmabössan på jakt efter allt som avviker mer från normen än Michael Jackson. Eller om det var tvärtom...

0

Call of Duty

Du kastas till marken av den kraftiga smällen av en artillerigranat som slår ner precis bredvid dig. Tryckvågen får ditt huvud att gunga och för en stund känns det som att hela slagfältet blir tyst. Ljudet från dina skrikande kamrater intill dig känns lika avlägset som dovt och när du tar dig upp på fötterna igen så känns det som att du rör dig i slow-motion. Men strax kommer sinnena ifatt dig, de skadades skrik återkommer och du inser att det inte finns någon återvändo. Du laddar om ditt vapen och med ett bastant stridstjut rusar du framåt utan något annat i tankarna än ditt, ditt lands och alla de allierades mål – att det är dags för nazisterna att dö.

0

Judge Dredd: Dredd vs Death

Under de senaste åren har serietidningshjältar varit ett populärt tema i Hollywood-filmer. X-men, Spindelmannen och Hulken är några som nått bioduken. När en näst intill utdöd hjälte återupplivas med filmens hjälp brukar spel vara ett naturligt steg att gå. Så är det dock inte riktigt vad gäller brittiska Rebellions förstapersonsskjutare Judge Dredd: Dredd vs Death. Det är ett par år sedan den rätt så usla Judge Dredd-filmen med Stallone i huvudrollen hade premiär i Sverige. Spelet har, förutom namnet, väldigt lite med filmen att göra.

0

Mercedes-Benz World Racing

Ett spel med över hundra modeller av statusmärket Mercedes-Benz – varje spelutvecklares våta dröm? Bortsett från att det anrika märket automatiskt ger gratisreklam så innebär licensen tillgång till en lång rad intressanta bilmodeller. Synetics sits var med andra ord av den guldbeklädda sorten när de rodde hem licensen att använda Mercor i World Racing.

1

Max Payne 2 - The Fall of Max Payne

I lied to myself it was over. I was still alive, my loved ones were still dead. It wasn’t over..... Max Payne, en dyster polis som mist allt att leva för, är tillbaka ännu en gång. Ettan överraskade spelarna med en bisarr blandning av renodlad action och en dyster men fängslande story. Med titeln ”The Fall of Max Payne – A Film Noir Love Story” förstår man att tvåan troligen inte gör historien så mycket lyckligare. FragZone tittar närmare på ett spel som lika väl kunde varit en film skriven av David Lynch med en dyster Al Pacino i huvudrollen.

0

Commandos 3: Destination Berlin

Pulsen skjuter i höjden när jag ser honom springa över gården med kniven i handen. Vetskapen om att allt kommer skita sig om den förbaskade vakten hör honom och vänder sig om har etsat sig fast i mitt bakhuvud och när jag ser honom närma sig den till synes oanande vakten börjar en varm känsla av välbehag sprida sig i lillhjärnan. Precis då släpper vakten sin cigarett, vänder sig om och börjar gallskrika på tyska för führer och fosterland. Alarmet går, gården fylls av ett svepande rött ljus och det enda jag lyckas få fram är ”fan också”. FZ har testat Commandos 3: Destination Berlin, det senaste spelet i den serie som skrattar åt svårighetsgradsval.

0

The Great Escape

Någonstans i ett filmhistoriskt glapp mellan James Dean och Clint Eastwood äntrade en man den vita duken och gav begreppet cool ett ansikte. Vi talar förstås om Steve McQueen. Här återfinner vi "Bullit" i andra världskrigets Tyskland när han tillsammans med sina soldatkompisar försöker fly ur fångenskapen. Filmen kom 1963 (!) och när nu speladaptionen äntligen blivit klar är frågan: håller det 40 år gamla manuset i The Great Escape?

0

Age of Mythology: The Titans

Ta ett helt vanligt strategispel. Tillsätt gamla greker, vikingar eller egyptier. Blanda in högre makter. Addera sjukt stora monster. Skaka, rör om - och vips har du ett av de roligaste RTS-spelen som gjorts: Age of Mythology: The Titans.

0

Sim City 4: Rush Hour

Maxis har länge varit ett företag som vill ge oss den kontroll vi saknar i våra liv. Den makt som de flesta aldrig får uppleva, som många eftersträvar och som endast ett fåtal kan få. Att få styra fritt över en hel stad, med ett musklick kunna göra tusentals människor hemlösa och tvärtom – med lika liten ansträngning bygga tusentals bostäder och skapa arbeten för hundratusentals människor. Det är nog många som drömt om detta men nu ges vi möjligheten att ta kontrollen ända ner till gräsrotsnivå. FZ har testat Sim City 4: Rush Hour.

0

Anarchy Online: Shadowlands

Jag är en lantis. Ordet "fiberoptik" är ungefär lika vanligt här ute som "neon". Får jag en stabil uppkoppling på 49,2 kbps och inte blir nerkopplad alltför ofta är jag nöjd. Att därför spela onlinespel känns onaturligt. Inget man orkar sätta sig in i. Räkningen blir skyhög och omständigheterna inte de bästa direkt. Som att ta hem 120 meg till exempel. Med andra ord är epitet såsom MMOG/RPG inte något denne skribent är väl förtrogen med. Detta till trots har jag den senaste veckan med viss vånda krafsat på ytan till det till synes gigantiska Anarchy Online. Närmare bestämt tilläggspaketet Shadowlands.

0

NHL 2004

Kyla och mörker i all ära, men höstens ankomst märks lika tydligt om man tar en titt i spelbutikernas hyllor, som återigen bjuder på en färsk skörd svettsimulatorer från EA Sports. Diggar du digitaliserat bråk med käpp är det NHL 2004 som gäller och i år utspelas kampen inte bara på nordamerikansk is.

0

Enclave

På senare tid har även vi svenskar visat att vi är kapabla att skapa bra spel. För ett par år sedan släpptes Ground Control, som fick lysande recensioner. Battlefield 1942 och alla dess tilläggspaket är kanske det mest framgångrika svenska spel någonsin. De relativt okända spelutvecklarna Starbreeze Studios är ett gäng som för ungefär ett år sedan släppte sitt första spel, Enclave, till X-lådan. Nu är det vi PC-ägare som får turen att sätta tänderna i spelet.

0

Chrome

En first person shooter som smugit i skymundan bakom höstens mullrande kring Halo, Half-Life 2, Doom III och andra tungviktare är Chrome. Men det är en kluven upplevelse där du kastas mellan känslor av nyfikenhet, beundran och besvikelse.

0

Conflict: Desert Storm II

När Irak gick in i Kuwait rasade omvärlden. Saddam Hussein hade gjort sitt livs misstag sades det och USA under ledning av George Bush (den äldre) var inte sena med att ta tillfället i akt. Mängder av nationer, nästan 100 stycken, anslöt sig genast till USA:s sak och började samlas i området. Så inleddes då Operation Desert Storm, kriget vid Gulfen där vi nu ska få äran att delta.