Mer en förbättring än ett helt nytt headset.

Efter succén med det trådlösa virtual reality-headsetet Oculus Quest uppges det Facebook-ägda företaget nu jobba på en ny version. Källor uppger planerade Oculus att släppa en uppdaterad Quest redan i slutet av 2020, men coronapandemin kan ha skjutit fram den till nästa år, skriver Bloomberg.

De uppges testa mindre och lättare versioner (omkring 450 gram i vikt, mot 570 gram för Quest), med nytt material i spännremmarna. Det sägs också att uppdateringsfrekvensen skruvas upp från 72 Hz till 90 Hz. Testversioner ska ha körts i 120 Hz, men detta sägs ha skrotats eftersom det kortar ner batteritiden. Vidare talas det om omgjorda kontroller: bekvämare, med omgjord batterilucka (nuvarande lossnar ganska lätt), men kompatibel med dagens Quest. Den ska ha ett IPD-reglage, en mekanisk funktion så att användarna kan justera skärmarna utifrån vilket avstånd de har mellan pupillerna. Och möjligheten att ansluta till pc med Link-kabel och köra Steam VR-spel ska bli kvar.

Uppgifterna är obekräftade och ska tills vidare ses som rykten.

Oculus släppte den trådlösa Quest och trådade Rift S samtidigt förra våren. Båda har stundtals varit svåra att få tag på, inte minst efter att Valve tillkännagav vr-exklusiva Half-Life: Alyx i höstas. Så vr har definitivt fått ett uppsving det senaste året.

Tack till Molotov för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse
Väldigt trevligt uppdateringen var svagheten i den gammla, nu sänk priset en tusenlapp eller 2 så är det ett givet köp för mig. 08/05 Härligt att utvecklingen går framåt. Jag äskar VR trots dess brister i dagsläget. Tänk att gå runt på någons ö i Animal Crossing i VR när man är i skala som en villager. Eller att få gå runt i ett plan som körs i realtid i MS Flight Simulator. Bara sitt... 08/05 Har precis köpt en Quest, så för min del är jag tacksam om så är fallet 😅 07/05 Yeap men kommer troligtvist visas upp på oculus connect 07/05 Problemet är att ökad FOV än så länge innebär att pixeltätheten måste öka bara för att bibehålla samma skärpa, samtidigt som man vill att nettoskärpan ska öka till att börja med. Den kommer mao behöva bli rejält högupplöst vilket än så länge inte funkar... 07/05 Vore trevligt. Släpps den om ett år så kommer det vara ganska precis två år sedan releasen av nuvarande Quest. Komfort osv. är självklart viktigt men jag tycker att det är dags för Oculus att öka FOVen något, den har ju varit i princip oförändrad sedan... 07/05 Ta det med en nypa salt boys. Det är inte troligt att den kommer i år alls. De flesta källorna på nätet pratar release 2021-2022. 07/05 Mitt perfekta headset hade varit Questen med sitt inside out tracking, OLED panel (dock med mindre screen door effect), högre FOV, inga god rays och inga synliga komprimeringsartefakter när den är kopplad med Link (trådlöst?) samt Index handkontroller... 07/05