Efter att ha segat oss igenom en halvtimme av en handfull utvecklare som innantill-läser sig igenom små manuslappar kom den så till slut - den första trailern från Battlefield V. En stökig historia som blandade löften om spelhistoriens snyggaste WW2-skildring med ett hysteriskt hetsigt Hollywood-krig. Som om någon bett Michael Bay göra en trailer om hur Battlefield 1 och Fortnite blir ett, och inför klippningen spetsat hans kaffe med amfetamin.

Varumärket Battlefield är gigantiskt, och som alltid har folk starka åsikter om underhållningsbranschens största namn. Följaktligen har många tyckanden luftats om trailern och spelet. Gott så. Men en del reaktioner är anmärkningsvärda, även mot bakgrund att det är EA – spelvärldens slagpåse framför andra de senaste åren – som står bakom.

För det var inte bara trailerns kaos, spattiga färger eller avsaknad av rediga, fordonsbaserade sammandrabbningar som på några få minuter födde hashtaggen #NotMyBattlefield och fyllde kommetarsfälten med vrede. Det var något så otippat som en kvinnlig soldat.

"Dice och EA hade gått och blivit SJW-hjärntvättade snöflingor"

"Historiskt inkorrekt! Britterna HADE inga kvinnliga soldater vid fronten!", skreks det. Strax bubblade Det Berömda Näthatet™ upp: Dice och EA hade gått och blivit SJW-hjärntvättade snöflingor, ansatta av feministiska konspirationer. Vänsterextremism, rentav! Bakom raseriet skymtar en outtalad, diffus rädsla för att hederliga gamla krigsspel – denna kanske sista fristad från PK-pandemin! – är på väg att falla.

Det är, för att uttrycka det diplomatiskt, en oproportionerlig kritik.

Man bör diskutera saker utifrån ett sammanhang. Och sammanhanget är detta: Battlefield är underhållning i form av krigsspel, förlagd till en historisk epok alla känner till. Miljöer, fordon, vapen och soldater har verkliga förlagor, men precis som i nästan alla spel (framförallt de av AAA-storlek) prioriterar Battlefield V gameplay och tillgänglighet framför historisk ackuratess. Battlefield har alltid utspelats i ett historiskt sammanhang, men aldrig försökt undervisa i historia, åtminstone inte på något annat sätt än med väldigt breda penseldrag. Typ, det krigades på Wake Island, och i Europas luftrum möttes Spitfires och BF-109:or.

Norsk frihetskämpe

Kvinnostriden handlar om ett skin som antyder att det sitter en snippa istället för en snopp mellan soldatens ben. Att tolka det som ett politiskt ställningstagande, och i förlängningen ett undergångshot mot den rådande spelkulturen, är lika balanserat som att kräva dödsstraff för snatteri.

Rent krasst: det är att fullständigt missa sammanhanget. Den kvinnliga soldaten är en spelbar modell förpackad i ett annat skal än det förväntade. Hon har (såvitt känt) exakt samma förmågor som de (såvitt känt) exakt likadana spelbara modellerna under de manliga skalen. Och jag har MYCKET svårt att tro att de som nu förfasar sig över feminism och PK-ism för att det finns en kvinnlig soldat i trailern, hade skrikit lika högt om Dice istället hade visat fordon målade i historiskt felaktig färg, eller en soldat (manlig) i fel sorts uniform. Båda exemplen hade haft exakt samma praktiska betydelse för spelandet. Det vill säga – ingen alls.

Vänta! Jag är inte med i konspirationen, så sikta PK-stämpeln åt annat håll. Jag håller fullt ut med om att det är klantigt av Dice att avtäcka sitt nya WW2-spel med soldater som är, eller som åtminstone många uppfattar som historiskt felaktiga. För man jiddrar inte med WW2. Jag minns ett besök hos Paradox för massa år sedan; kallpratade med VD:n Fredrik Wester som berättade att folk hörde av sig om saker som felaktig placering av bultar på specifika flygplan i Hearts of Iron. Han var både förvånad och imponerad över det enorma WW2-kunnandet hos köparna.

"Nej, det är ingen PK-konspiration"

16 år efter Battlefield 1942 vet förstås Dice och EA det här mycket väl. Och det gör det intressant att spekulera i varför de gör ett så kontroversiellt val. (Nej, det är ingen PK-konspiration.) Den uppenbara gissningen är att man med Battlefield V vänder sig till en så bred publik som möjligt. Det vore inget nytt – Battlefield har alltid siktat brett. Mer intressant vore att höra deras strategiska resonemang kring hur de kritiska rösterna skulle påverka spelet och företagens namn.

En lavett i historiens ansikte, minsann!

Man lär noga ha vägt dessa faktorer mot varandra – bredare publik till priset av vissa högljutt arga spelare. Uppenbarligen kom man fram till att det var värt att offra historisk korrekthet till förmån för denna kvinnliga soldat med smått futuristisk (och i mitt tycke malplacerade) protesarm. Ett säkrare val hade varit att låta en hyfsat vanligt förekommande kvinnlig soldat, exempelvis en sovjetisk sniper, spela huvudrollen i trailern. Som historiskt mer välkända är de "accepterade", och kontroversen hade varit avsevärt mindre.

Men det kanske är så enkelt att Dice och EA strävar efter den här uppmärksamheten, att den bedömdes få långt fler att uppmärksamma Battlefield V. I så fall är vi alla ovetande verktyg för deras geniala marknadsföring.

Och de främsta marknadsförarna är då ni som vrålar högst om historielöshet, PK-samhälle och feministiska konspirationer.