Nu är vi här igen. Människor har blivit mördade och nätet fylls av tvärsäkra åsikter om varför. För oss svenskar är Förenta Staternas liberala vapenlagar ett öppet mål, finns det vapen finns det möjlighet att använda dem. Eftersom skjutningen skedde på en spelturnering blossar debatten om våldsamma spel upp. Trots att man tävlade i Madden NFL. En annat spår som blivit alltmer populärt de senaste åren är gamingkulturen i sig, där folk skriker på varandra och häver ur sig ord de aldrig skulle yppa vid middagsbordet. Eller sidospåret manskulturen, där pojkar ska fostras till machomän och inte får gråta.

Sällan tittar man på individen, i det här fallet 24-åriga David Katz som enligt en artikel på CNN behandlats för psykisk ohälsa i halva sitt liv. Blivit medicinerad både för depression och schizofreni.

"Plocka russinen ur en rutten kaka"

I hans till synes brokiga uppväxt, där en vårdnadstvist mellan hans föräldrar får ta stor plats i artikeln, finns det flera detaljer som kan användas som argument för alla ovanstående orsaker. Hans pappa var emot hans medicinering och tyckte istället han borde få gruppterapi. Katz ringde vid ett tillfälle polisen för att hans mamma tog hans tv-spel. Bara en månad innan morden fick han köpa två olika handeldvapen, trots en bakgrund med dokumenterad psykisk ohälsa.

Machopappa! Spelen! Vapenlagar! Plocka russinen ur en rutten kaka.

Vad vi vet är att Katz förlorade en match. Gick ut till sin bil, hämtade ett vapen, sköt ihjäl två personer och skadade flera andra innan han tog sitt liv. Ingen, vare sig på Twitter eller forum världen över, kan med säkerhet säga varför han gjorde det. Vilka sorts tankar som virvlade runt i hans huvud under den sista halvtimmen av hans liv. Eller om han hade bestämt sig redan innan han åkte till turneringen.

Tre människor är döda och jag tycker faktiskt att det är respektlöst att häva ur sig sina teorier som om det vore tvärsäker sanning. I detta tidiga skede skapar det bara ännu fler motsättningar, hätska debatter och vi-mot-dem. Försvarspositioner och attacker påhejade av filterbubblor.

Det finns inga enkla svar. Bara komplicerade frågor som måste omformuleras för varje individ.