Respektera de döda - var inte så tvärsäker.

Nu är vi här igen. Människor har blivit mördade och nätet fylls av tvärsäkra åsikter om varför. För oss svenskar är Förenta Staternas liberala vapenlagar ett öppet mål, finns det vapen finns det möjlighet att använda dem. Eftersom skjutningen skedde på en spelturnering blossar debatten om våldsamma spel upp. Trots att man tävlade i Madden NFL. En annat spår som blivit alltmer populärt de senaste åren är gamingkulturen i sig, där folk skriker på varandra och häver ur sig ord de aldrig skulle yppa vid middagsbordet. Eller sidospåret manskulturen, där pojkar ska fostras till machomän och inte får gråta.

Sällan tittar man på individen, i det här fallet 24-åriga David Katz som enligt en artikel på CNN behandlats för psykisk ohälsa i halva sitt liv. Blivit medicinerad både för depression och schizofreni.

"Plocka russinen ur en rutten kaka"

I hans till synes brokiga uppväxt, där en vårdnadstvist mellan hans föräldrar får ta stor plats i artikeln, finns det flera detaljer som kan användas som argument för alla ovanstående orsaker. Hans pappa var emot hans medicinering och tyckte istället han borde få gruppterapi. Katz ringde vid ett tillfälle polisen för att hans mamma tog hans tv-spel. Bara en månad innan morden fick han köpa två olika handeldvapen, trots en bakgrund med dokumenterad psykisk ohälsa.

Machopappa! Spelen! Vapenlagar! Plocka russinen ur en rutten kaka.

Vad vi vet är att Katz förlorade en match. Gick ut till sin bil, hämtade ett vapen, sköt ihjäl två personer och skadade flera andra innan han tog sitt liv. Ingen, vare sig på Twitter eller forum världen över, kan med säkerhet säga varför han gjorde det. Vilka sorts tankar som virvlade runt i hans huvud under den sista halvtimmen av hans liv. Eller om han hade bestämt sig redan innan han åkte till turneringen.

Tre människor är döda och jag tycker faktiskt att det är respektlöst att häva ur sig sina teorier som om det vore tvärsäker sanning. I detta tidiga skede skapar det bara ännu fler motsättningar, hätska debatter och vi-mot-dem. Försvarspositioner och attacker påhejade av filterbubblor.

Det finns inga enkla svar. Bara komplicerade frågor som måste omformuleras för varje individ.

Skicka en rättelse
Som helhet ja. Dock kan det variera en hel del beroende på delstat. Det kan gå snabbare för en nybörjare i Sverige att få sitt första enhandsvapen än för en nybörjare i New York City t ex, och beroende på delstat så finns där saker du kan äga här men... 30/08 http://www.rcmp-grc.gc.ca/cfp-pcaf/online_en-ligne/reg_enr-eng.htm On April 5, 2012, Bill C-19, the Ending the Long-gun Registry Act, came into effect. The key changes are as follows: Removal of the requirement to register non-restricted firearms Destru... 30/08 Oki så kan det vara, men å andra sidan kan ju gruppterapi vara ett betydligt mer offentlig och öppet erkännande av någons problem. Machokultur må va ett problem i många fall, men det finns inget i denna situation som talar för det. Och mycket av det som... 30/08 Jag vet inte riktigt varför du blandar in Kanada och Gaza, men i jämförelse med Sverige är USA:s vapenlagar mer liberala. Det är ju svårt att bestrida, oavsett om kriminella lyckas få tag på vapen. 30/08 Jag menar att folk kan tolka det så att pappan ville tona ner sonens problem (män går generellt mer sällan till läkare). Inte nödvändigtvis att det behöver vara så men det är ju också lite av poängen med krönikan, att läser in saker som ska passa deras... 30/08 https://edition.cnn.com/2018/08/28/health/gun-deaths-global-numbers/index.html 30/08 Finns inga carry permits Kanada.Du måste ha en vapenlicens och samtliga vapen registreras. Två skilda licenser för jaktvapen och övriga. Viss skillnad mot USA är det ändå :) 30/08 På vilket sätt är liberala amerikanska vapenlagar per definition "öppet mål" för en svensk? I Kanada kan man köpa en Mini-14 som Breivik använde på Utöya och 1000-tals skott över disk...ingen väntetid. Varför inte en Israelisk Tavor (https://www.gotenda... 29/08 Jag förstår inte hur vissa här ens kan jämföra detta med fotbollsfans. Jag har varit på ett tiotal matcher i Manchester och även i sthlm, jag antar att ni menar fansen i sthlm när ni skriver fotbollsfans? Jag har dock aldrig sett ett enda slagsmål under... 29/08 Hoppar inte på tåget och berömmer körnikan. Snarare motsatsen, en tragisk händelse ja, men självklart ska folk få diskutera fritt, spekulera och lägga fram sina teorier. 29/08