Uppdatering: Uppgiften stämmer inte, Bohemia har officiellt dementerat den. Mer här.

Ursprunglig nyhet: Tencent verkar vara i shoppartagen igen. Det kinesiska jätteföretaget uppges ha köpt aktier i Bohemia Interactive för motsvarande 260 miljoner dollar, drygt 2,4 miljarder kronor, uppger en källa för The Information. Det sägs motsvara 70-80 procents ägande i den tjeckiska studion bakom Arma 3 och DayZ.

Enligt The Information finns flera skäl till Tencents shopplinglust i Europa. Dels är det ett sätt att hålla fart på affärerna utanför hemlandets hårda regler kring spel, dels ser spelbranschen ett uppsving under coronapandemin. Att valet faller på Bohemia förklaras med att sandbox-spelet Ylands fyller Minecraft-luckan i deras distributionsplattform Wegame (ungefär som Steam).

Varken Tencent eller Bohemia har kommenterat uppgiften. Affären är alltså ännu obekräftad.

Tencent är ett gigantiskt företag med intressen i en rad branscher. Spelsektionen har på senare år investerat kraftigt i europeiska och andra västerländska spelföretag. Man har ägarintressen i Epic, Activision Blizzard, Ubisoft, Paradox, Funcom, Riot Games, Grinding Gear, Fatshark, Stunlock, med flera.