Det skulle bli den stora rts-comebacken för Warcraft. 18 år efter Warcraft 3 fick vi under fjolåret remastern Reforged, och kanske skulle den till och med bana väg för ett Warcraft 4...?

Facit har vi. Tyvärr. Nyversionen blev en katastrof: buggig, trasig. Löften hade brutits och inte ens vissa inslag från originalspelet var på plats. Det var inte så här det skulle bli, men så det blev. En rapport från Bloomberg kastar ett nytt ljus över utvecklingen, och vad som gick snett.

Enligt Bloombergs Jason Schreier var spelet ett resultat av av "misskötsel och ekonomisk press" från Activisions håll. Detta framkommer i nya dokument och människor som verkade nära den misslyckade releasen. Activision påstås på senare år ha pressat Blizzard att skära i kostnader och prioritera stortitlarna. Warcraft 3: Reforged skulle ge oss timmar av "uppdaterade in game-mellansekvenser och nyinspelade röster", men i verkligheten var spelet aldrig någon prioritet.

Blizzard lovade bättring, men 18 månader senare saknar Reforged alltjämt utlovade inslag. Publikt sa Blizzard att man valt att tona ner mellansekvenserna då man inte ville "avvika för långt från originalspelet". Dokument och intervjuer med 11 människor som arbetat nära spelet hävdar dock att skälet egentligen var bantad budget och inre stridigheter. Ansvariga för Reforged påstås ha varnat ledningen, men ska inte ha fått något gehör och blev "ignorerade".

I dokument från utvecklingen säger sig utvecklare ha vetat att spelet inte redo för release.

We took pre-orders when we knew the game wasn't ready yet.

En talesperson för Blizzard säger att problemet med Reforged var olika visioner.

The central issue with Warcraft III: Reforged was an early, unclear vision and misalignment about whether the game was a remaster or a remake. This led to other challenges with the scope and features of the game, and communication on the team, with leadership and beyond, which all snowballed closer to launch.

Man ska dock ha lärt sig av misstagen, och med Diablo 2: Resurrected vet man vad man vill. Det är en "ren och skär remaster", trogen allt som var och är Diablo 2. Upp till bevis i september.