Innan Wii går i pension slår den ett sista slag för den rörelsekänsliga kontrollen. Och som den gör det! Zelda: Skyward Sword förvandlar wiimoten till ett svärd och tv:n till ett pusselparadis.

Vi såg det inte då men efter #Super Mario World och #A Link to the Past gick #Nintendos största spelserier åt vitt skilda håll. Medan Mario ständigt omdefinierat vår syn på plattformsspel, 3D-upplevelser och i princip fört hela spelmediet framåt har Link försökt, ibland desperat, att återskapa sitt största äventyr. Alltså, medan Mario blickat in i framtiden har Link gjort tvärtom. Zelda-serien har varit en slav under sin länk till det förflutna.

Bokstavligt talat skyhöga ambitioner.

#Ocarina of Time var något av en 3D-tolkning av SNES-äventyret och #Twilight Princess var ett sätt att återuppliva sagans populäraste inslag ytterligare en gång. Vi köpte det rätt av men trots att titlarna älskats och hyllats har de stora innovationerna lyst med sin frånvaro. Zelda må ha levererat, förfinat och briljerat men är inte längre sinnebilden av det nytänkande äventyret.

#The Legend of Zelda: Skyward Sword balanserar på en tunn linje. Å ena sidan lyckas det förnya och putsa konceptet till den grad att det känns som ett spel av sin tid. Det är imponerande. Å andra sidan duggar referenserna tätt. På varje nytänkande situation går ett ökenpalats, en slangbella och en fjärdedels hjärtbit, vilket känns frustrerande. Men låt oss ta det från början, låt oss ta det från Skyloft.

Paradiset bland molnen

Den väldiga platån svävar ovanför ett kompakt hav av moln men däruppe skiner solen. Skylofts människor flyger sorglösa runt på sina svansförsedda fåglar, jagar fjärilar längs de branta stupen och sover gott på sina färggranna filtar i de små husen. Det är en glad inledning. Jag spenderar långa stunder med att bara vara, plaska runt i det kristallklara vattnet och njuta av utsikten som drar tankarna till stiliga akvarellmålningar.

Hyrule är som alltid ett vackert land, men byggstenarna känns igen.

Men här finns en nerv, om än av det naiva slaget. Den leder den aspirerande soldaten (Link, såklart) längs en tutorial, in i en grotta och snart upp bland molnen i ett fågelrace mellan honom och ytterligare en skock unga män. Alla vill de stiga i graderna och, kanske ännu hellre, ingå i en ceremoni framför gudinnestatyn. I år förrättas den nämligen av Zelda som för ovanlighetens skull varken är prinsessa eller kidnappad, utan helt enkelt en söt flicka.

Det ena leder som sig bör till det andra, och det i sin tur leder under molnen och bilden av 2011 års Hyrule framträder. Det är en vacker men också splittrad bild. Efter det fräscha Skyloft hamnar vi snart i täta skogar, ökenpalats och lavalandskap. Valet av miljöer kunde inte ha känts mer retroflirtande men det ska visa sig vara något av en synvilla. För bakom de bekanta kulisserna döljer sig ett spel med mer substans än du först tror.

Föregående Nästa
har det dock inte kommit långt seg start. 18/04 Håller inte alls med om att Mario har utvecklats så mycket medan Zelda har stått still. Det där om att Zelda har kvar sina 1/4 - bitar, sina fiender, slangbellor och allt vad det kan vara, det säger jag inte emot. Men Mario har också kvar sina gamla gre... 27/11 Skyward Sword är enda anledningen till att jag köpte Motion Plus adaptern för ett halvår sedan. Synd att detta är det första riktigt bra spelet till Wii med Motion Plus. Skulle gärna varit en Jedi och viftat med min ljussabel! 17/11 Fredrik, dina åsikter verkar inte delas av resten av spelbranschens journalister och tur är väl det. Din slutsats är totalt motsatsen mot vad IGN t ex kom fram till. Häftigt att man kan ha så olika åsikter :). 17/11 Jag tror många fortfarande är skeptiska till det. Jag har inte stört mig jättemycket på det även om jag med facit i handen inte tycker att motion controls levt upp till mina förhoppningar. Det som ska bli intressant med det här är att det inte längre... 16/11 gillar verkligen zelda, men är det bara jag som INTE vill sitta och vifta i soffan när jag spelar, funkar i 20min sen tröttnar man 16/11 Måste dock säga att senast jag beställde från Zavvi (10 spel) så damp de första ner efter 3 dagar och det sista efter 7 (efter de packats). DVS 4-8 dagar från beställning till leverans, samma frakttid som jag fick från CDOn när jag handlade här om dagen... 16/11 Nu är jag med! :) 15/11 Det är faktiskt först nu jag köper mitt wii. 15/11 Priset är lugnt men frakttiden blir tortyr menar jag :) 15/11
Skicka en rättelse