Letar du efter en joystick som anpassar sig till din hand? Då kan Cyborg Fly 5 vara något för dig.

Det första som slår mig när jag får paketet på posten är att någon har klantat sig. Cyborg Fly 5 (eller F.L.Y. 5 om vi ska vara fåniga) från #Saitek ska vara en fullstor joystick med en rejäl bas och ett par små gasreglage, så den kan omöjligt passa i den mikroskopiska låda jag får i min hand, som är i storlek med två telefonkataloger. Nyfiken bär jag hem den och öppnar, och finner att jo, det här är verkligen rätt paket. När den anländer är spaken isärtagen i två delar och kräver en smula ihopsättning och utvikning innan du kan använda den. Det är ingen komplicerad operation vi talar om; du sätter spaken i ett urtag, skruvar fast den och fäller ut de två sidofötterna.

Störtdykning

När allt är utfällt har spaken tre fötter. Det här är ett av problemen med Fly 5: om du trycker spaken framåt hela vägen tippar den enkelt framåt, eftersom den saknar en fjärde stödfot på framsidan. Men eftersom man oftast sitter med vänsterhanden på basen för att kunna sköta gasreglagen så är det ett problem man bara råkar ut för i undantagsfall. Se till att inte ta en slurk kaffe medan du störtdyker i valfritt flygspel bara.

Den alldeles för lilla lådan spaken levereras i

Förutom Ikea-pysslandet när spaken ska sättas ihop har den även en massa roliga skruvar och annat att pilla på innan man börjar spela. Du kan ställa in toppens vinkel, spakens framåtlutning samt av någon anledning hur långt fram den blå lampan som lyser upp toppen av spaken ska sitta. Dessutom kan du genom att trycka in en spärr justera hur långt själva handtaget på spaken ska vara, vilket är utmärkt om man har större eller mindre händer än medelsvensson.

Allt justeras efter din hand

Alla dessa justeringsmöjligheter för dock med sig ett problem: Eftersom spaken är gjort i 99% plast blir den väldigt vek och vinglig. När jag använder den i spel känns det ibland som om den ska lossna och följa med när jag försöker koordinera skev- och sidroder. Till dess försvar ska sägas att ingenting har gått sönder under min ganska omilda behandling. Och jag måste medge att alla dessa inställningsmöjligheter låter mig forma om spaken så att den passar min hand mer eller mindre helt perfekt.

Handen på hjärtat

Hur är den då att använda? Med ett ord: skön. Med lite fler ord: skön men en smula vinglig. Spaken använder sig av Saiteks klassiska fjäder på utsidan vilket ger ett distinkt mittläge men samtidigt en mjuk och precis känsla när man rör spaken mot ändlägena. Du kan vrida hela spaken för att sköta till exempel sidrodret i ett flygplan, och det funkar utmärkt om man till äventyrs inte har några sidroderpedaler. Och slutligen kan du sköta gasen med ett tvådelat gasreglage längst ut till vänster på basen. Tyvärr verkar det inte gå att justera detta reglages tröghet, som är ganska stor. Det går däremot utmärkt att låsa ihop de båda delarna till ett enda reglage, om man inte behöver mer än ett. Jag föredrar att fisa omkring i Piper Cub och liknande okomplicerade småflygplan i #Flight Simulator X (ett av de spel jag testade spaken med) och då behövs ju inte så många reglage.

Basen i utfällt läge

Spaken har också en drös knappar. Jag räknar till fyra plus en avtryckare på överdelen, som även har en åttavägshatt och ett scrollhjul. På basen finns ytterligare sex knappar och en shiftknapp som gör att var och en av de andra knapparna kan ha två funktioner. Samtliga knappar sitter bra till och har distinkta trycklägen, även om de översta fyra får hela huvudet på spaken att röra sig när man trycker på dem. Allt det här kan också programmeras i den medföljande, funktionella och hyfsat lättanvända programvaran.

Här ser du slutresultatet

Min slutsats måste bli att det här är en hyfsat bra budgetspak för den som inte har lust att lägga ut 4-5000 spänn på en uppsättning flygkontroller (en snabbkoll visar att den säljs för 4-500 spänn). Inställningsmöjligheterna är många och spaken är skön att använda, men känns en smula vek, så jag sätter frågetecken för hållbarheten i längden.

Fakta

  • Tiltbart huvud

  • Justerbara huvudknappar

  • Justerbar vinkel och höjd på styrspaken.

  • Justeringsverktyget göms i basen

  • Dubbla reglage - använd ena för gas och den andra för trim

  • Shift-knapp - fördubblar antalet möjligheter för knapparna

  • Totalt 12 knappar

Skicka en rättelse