För ett år sedan proklamerade Bethesda att man inte längre skulle skicka ut tidiga spelkoder med förklaringen att alla skulle få uppleva deras titlar samtidigt. Ett utmärkt tillfälle att sluta förhandsboka deras spel kontrade vi med och så länge alla har samma villkor kan man jobba utifrån de förutsättningarna. Dishonored 2 släpptes, pc-versionen var trasig och krävde flera patchar för att fungera bra, vilket såklart rimmade extra illa när ingen kunde rapportera om problemen innan release.

Vi borde kanske ha anat oråd när vi fick en “streamingnyckel” till The Evil Within 2, ett spel med stark fokus på singleplayer, något som man kan tänka sig är särskilt dåligt visa upp på förhand. Vissa inom spelbranschen menar till och med att Let’s Plays av linjära spel är direkt skadligt för försäljningen. Inte kunde väl Bethesda ha börjat rucka på sin policy redan ett år efter att den instiftades?

Jodå.

Bethesda har handplockat exakt vilka som visar upp Wolfenstein 2 innan släppet

Wolfenstein 2: The New Colossus släpps på fredag men sedan klockan 14:00 idag har streamers på såväl Twitch som Youtube kunnat visa upp spelet. Inledningsvis bara jänkare och ryssar men tidigare ikväll fick även svenska streaming-profiler tillgång till spelet. De svenska Bethesda-representanterna kan bara säga att all nordisk press ska få samtidigt, med ursäkten att svenska videokreatörer fått sina koder direkt från deras amerikanska kollegor. Så samtidigt som de anordnar välgörenhetsvernissage med Wolfenstein-konst kan ni titta på när folk lirar igenom kampanjen.

Via Twitter får vi också reda på att utvald amerikansk media fått recensionskoder men inte ens de hinner klart med sina omdömen innan embargot, som vi fortfarande inte vet exakt när det är, löper ut. Cynikern skulle säga att Betheda vill carpetbomba internet med glada och tacksamma influencers innan några betyg kan publiceras.

För att förtydliga: Bethesda har handplockat exakt vilka som visar upp Wolfenstein 2 innan släppet på fredag. De lyckas inte ens hålla en konsekvent linje gällande streamers då sajter som IGN redan är igång.

Jag vet inte vad som irriterar mig mest. Att de inte ens kan följa sina egen policy eller att spelet, som utvecklats bara några mil från kontoret, verkar tillräckligt bra för inte behöva marknadstaktiker som lämnar en besk eftersmak.

/CJS