Det mångåriga nätspelsverktyget Gamespy Technology slår igen portarna den 31 maj och hundratals pc-spel riskerar då att förlora sina multiplayerfunktioner. Nedläggningen drabbar mängder av utgivare och hur de hanterar problemet varierar från fall till fall. Flera utvecklare har dock vänt sig till andra lösningar för att hålla spelen vid liv online, och från #2K Games och #Gearbox Software kommer besked att delar av Civlization-serien och #Borderlands överlever.

Original-Borderlands överlever Gamespy-nedläggningen.

Nedanstående titlar får sin onlinefunktionalitet flyttad till Steamworks och kommer efter ett tillfälligt avbrott den 31 maj ha fortsatt liv online:

[/li]
[/ul]

Värre ser det ut för en serie andra, ofta äldre titlar, som officiellt upphör att funka online när Gamespy stängs. Möjligen kommer de fortsätta fungera online med hjälp av andra tjänster, men det återstår att se. De olyckliga spelen:

Klicka för mer information

[ul]
[li]#Close Combat: First to Fight (PC / Mac)[/li]

[li]#Jetfighter (PC)[/li]

[li]#Jetfighter V: Homeland Protector (PC)[/li]

[li]#Leadfoot (PC)[/li]

[li]#Rune (PC)[/li]

[li]#Stronghold 2 (PC)[/li]

[li]#Stronghold Legends (PC)[/li]

[li]#Top Spin (PS2 / PC)[/li]

[li]#Top Spin 2 (PC / DS)[/li]

[li]#Vietcong (PC)[/li]

[li]#Vietcong Fist Alpha (PC)[/li]

[li]#Vietcong 2 (PC)[/li]

[li]#MLB Fantasy All-Stars (DS)[/li]

[li]#Sid Meier's Civilization Revolution (DS)[/li]

[li]#Major League Baseball 2K9 Fantasy All-Stars (DS)[/li]

[li]#NHL 2K10 (Wii)[/li]

[li]#NBA 2K10 (Wii)

[/li]
[/ul]

Vietcong går en osäker onlineframtid till mötes.

Att sammanfatta läget för samtliga berörda spel är knappast görbart i denna nyhet. Men den här Reddit-tråden gör ett försök till sammanställning. Spel från #Activision berörs inte alls, #Epic Games snickrar på en egen lösning och #Capcom säger sig ha få berörda titlar och en lösning på gång. För #Bohemia Interactive är läget aningen splittrat: #Arma 2: Operation Arrowhead och #Arma 3 kommer fortsätta funka, medan övriga spel får mer begränsade onlinefunktionalitet (ingen serverbläddrare, t.ex.).