Småfippel i inställningarna kan göra underverk.

Det råder ingen tvekan om att Xbox One X är konsolen på täppan (?) för Red Dead Redemption 2. Microsofts kraftpaket levererar inte bara full 4K UHD-upplösning, utan gör det dessutom till mer eller mindre stabila 30 bildrutor per sekund.

För Playstation 4 Pro är det mera uppförsbacke. Missförstå oss rätt, Red Dead 2 ser fortfarande fantastiskt ut, men många ventilerar frustration runt grafiska tillkortakommanden för Sonys flaggskepp.

Framför allt ligger fokus på en viss suddighet i många lägen, mer så än vad de flesta väntade sig. Fenomenet diskuteras bland annat i en lång tråd på Reddit, och där bollas även flera trick för en bättre upplevelse.

Slå av HDR-läget i Red Dead Redemption 2

HDR är en grym teknik för bredare färg- och kontrastomfång. Med rätt tv och bra implementation ser det kort och gott fantastiskt ut, vilket kan lyfta ett spel eller en film rejält.

För just Red Dead Redemption 2 är det dock blandade erfarenheter. Många rapporterar att spelets HDR-läge inte bara gör bilden suddigare, utan dessutom mer färglös. Att slå av HDR kan därför vara ett snabbt trick för en bättre upplevelse.

HDR av eller på justeras direkt under Graphics i spelets Settings-meny. Inställningen ändras direkt, spelet behöver inte startas om. Det gör det enkelt att jämföra samma scen och se om det blir några skillander.

Ställ ned upplösningen i Playstation 4-menyn

Förutom att slå av HDR rapporterar vissa användare en skarpare bild genom att helt enkelt inte använda 4K UHD, även om tv:n har stöd för det. Ställs upplösningen ned redan i konsolens inställningar ritas hela spelet upp vid 1 920 x 1 080 pixlar.

Jobbet med uppskalning hamnar istället på tv:n, vilken många menar gör en bättre insats. Extra bonus är att den lägre upplösningen också bör göra bildfrekvensen mer stabil på 30 fps-nivån.

Upplösning ändras i inställnings-menyn på Playstation 4. Olika val finns beroende på vilken tv som används, men själva tricket är att ställa ned till nivån som heter 1080p.

FZ testar – blir det någon skillnad?

Det korta svaret är ja. När undertecknad slår av HDR upplevs bilden som framför allt mer kontrastrik och färgmättad, något som i alla fall ger en känsla av extra skärpa. Med HDR igång känns det snarast som ett gråfilter över hela skärmen – en effekt som inte finns med annat HDR-material på samma tv med samma inställningar.

Vad det gäller att använda 1080p-läget över 4K UHD är det svårare att säga något definitivt. Bilden upplevs inte nämnvärt skarpare, men inte heller sämre. Med andra ord skadar det knappast, om sidoeffekten blir färre dippar i bildfrekvens.

Sist men inte minst, frågan alla ställer – är suddigheten en dealbreaker för Red Dead 2 på Playstation 4 Pro? För undertecknad, absolut inte. Rockstar målar upp en vykortsvacker värld som är i det närmaste perfekt komponerad, och där spelar ovanstående detaljer mindre roll.

Med det, tillbaka till Arthur Morgan. Det finns skunkar att jaga, rivaler att skjuta.

Det är ju precis det jag skrev, du byter bara ut mina ord och upprepar mitt inlägg... 04/11 Hur ser native 4k ut på en 65" panel? Hur nära måste du sitta för att se pixlarna? Har märkt att tummen gör stor skillnad för PPI:n. Sär sugen på att byta upp mig från min LG OLED B7a till en 65:a! 30/10 Prova att ladda ner sourcefile och kolla i klippets native upplösning så kommer du att se. Fuck Youtubes komprimering det döljer nästan alltid all skillnad. 30/10 Väldigt intressant läsning. Känns dock lite obsolete att äga en PS PRO om man ska låsa den till 1080p men är värt att prova iaf. Dipparna under 30 är fan cancer... 30/10 Digital Foundry har grävt mer i det här, och mycket riktigt pekar allt mot att HDR-läget bara är en "utsträckt" variant av SDR. Me dandra ord, tvärt emot hur man "ska" göra - utgå från HDR och trycka ihop till SDR. TL;DR: RDR2 har inte riktig HDR. https... 30/10 Enligt Digital Foundry så är det ingen HDR på varken PS4 eller Xbox. Man har bara flaggat en vanligt signal som HDR och skickar ut den. https://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2018-whats-up-with-red-dead-redemption-2s-hdr 30/10 30 fps.. året är 2018.. Du menar "spelet är anpassat så bra som det kan göras av de aktuella utvecklarna på 5000 spänn hårdvara, att det väljer 4k före 60 fps är makalöst.". Och ja, det står en PS4 PRO med spelet i fråga till TV'n. 29/10 Visar att jag gjorde rätt som avaktar till dom släppt en patch eller 2 till konsoll för att lösa vissa av dessa småbuggar som folk har. Om dom gör det vilket man får hoppas. 29/10 Jag trodde artikeln handlade om PS4 Pro och inte Xbox One X? Håller med om att kontrollerna är helt åt skogen. Sen finns det så sjukt många kombinationer att man blir trött. Både Horizon och GoW visar hur extremt snyggt ett spel kan se ut på PS4 Pro med... 29/10 Jag kör på PS4 Pro med en 55" LG OLED B6 - upplever inga av dessa problem som beskrivs i artikeln. ( För er som kanske drar er för att köpa med samma TV ) 29/10
Skicka en rättelse