Det råder ingen tvekan om att Xbox One X är konsolen på täppan (?) för Red Dead Redemption 2. Microsofts kraftpaket levererar inte bara full 4K UHD-upplösning, utan gör det dessutom till mer eller mindre stabila 30 bildrutor per sekund.

För Playstation 4 Pro är det mera uppförsbacke. Missförstå oss rätt, Red Dead 2 ser fortfarande fantastiskt ut, men många ventilerar frustration runt grafiska tillkortakommanden för Sonys flaggskepp.

Framför allt ligger fokus på en viss suddighet i många lägen, mer så än vad de flesta väntade sig. Fenomenet diskuteras bland annat i en lång tråd på Reddit, och där bollas även flera trick för en bättre upplevelse.

Slå av HDR-läget i Red Dead Redemption 2

HDR är en grym teknik för bredare färg- och kontrastomfång. Med rätt tv och bra implementation ser det kort och gott fantastiskt ut, vilket kan lyfta ett spel eller en film rejält.

För just Red Dead Redemption 2 är det dock blandade erfarenheter. Många rapporterar att spelets HDR-läge inte bara gör bilden suddigare, utan dessutom mer färglös. Att slå av HDR kan därför vara ett snabbt trick för en bättre upplevelse.

HDR av eller på justeras direkt under Graphics i spelets Settings-meny. Inställningen ändras direkt, spelet behöver inte startas om. Det gör det enkelt att jämföra samma scen och se om det blir några skillander.

Ställ ned upplösningen i Playstation 4-menyn

Förutom att slå av HDR rapporterar vissa användare en skarpare bild genom att helt enkelt inte använda 4K UHD, även om tv:n har stöd för det. Ställs upplösningen ned redan i konsolens inställningar ritas hela spelet upp vid 1 920 x 1 080 pixlar.

Jobbet med uppskalning hamnar istället på tv:n, vilken många menar gör en bättre insats. Extra bonus är att den lägre upplösningen också bör göra bildfrekvensen mer stabil på 30 fps-nivån.

Upplösning ändras i inställnings-menyn på Playstation 4. Olika val finns beroende på vilken tv som används, men själva tricket är att ställa ned till nivån som heter 1080p.

FZ testar – blir det någon skillnad?

Det korta svaret är ja. När undertecknad slår av HDR upplevs bilden som framför allt mer kontrastrik och färgmättad, något som i alla fall ger en känsla av extra skärpa. Med HDR igång känns det snarast som ett gråfilter över hela skärmen – en effekt som inte finns med annat HDR-material på samma tv med samma inställningar.

Vad det gäller att använda 1080p-läget över 4K UHD är det svårare att säga något definitivt. Bilden upplevs inte nämnvärt skarpare, men inte heller sämre. Med andra ord skadar det knappast, om sidoeffekten blir färre dippar i bildfrekvens.

Sist men inte minst, frågan alla ställer – är suddigheten en dealbreaker för Red Dead 2 på Playstation 4 Pro? För undertecknad, absolut inte. Rockstar målar upp en vykortsvacker värld som är i det närmaste perfekt komponerad, och där spelar ovanstående detaljer mindre roll.

Med det, tillbaka till Arthur Morgan. Det finns skunkar att jaga, rivaler att skjuta.