I går kväll var det AMD:s tur i rampljuset på CES-mässan i Las Vegas, och där tog man tillfället i akt att avtäcka Radeon VII – ett nytt högpresterande grafikkort som företaget hoppas ska kunna ge konkurrenten Nvidias RTX 2080-kort en match.

Radeon VII-kortet använder grafikkretsen Vega 20 som tilverkas med 7-nanometersteknik (första gången det används). Kortet har snabbare minne och högre klockfrekvens än det förra toppkortet, RX Vega 64, och huserar hela 16 gigabyte VRAM. AMD menar att detta ska ge en prestandaökning på upp till 29 procent jämfört med RX Vega 64.

Man siktar på att mäta sig med Nvidias RTX 2080-kort i fråga om prestanda. Kortet saknar visserligen RTX-specifika funktioner som ray-tracing och DLSS (vilket Nvidias Jensen Huang inte var sen att påpeka, rapporterar Sweclockers). Å andra sidan har ray-tracing visat sig vara en prestandadräpare av rang, så kanske nöjer sig många med ett kort som "bara" presterar bra med befintlig teknik.

Se livesändningen i efterhand. (Börjar 16:26 minuter in.)

Radeon VII släpps redan den 7 februari. Riktpriset ligger på 699 dollar, vilket uppskattningsvis landar i trakterna av 8 000 - 9 000 kronor i svenska butiker.