Tidiga versioner av Xbox Series X har börjat dyka upp hos amerikanska testare, och med det kommer en del matnyttig information om maskinen. Som hur stort SSD-utrymmet faktiskt är: 802 GB har du till hands, rapportear Venture Beat.

Som alla kvickt räknat ut är det nästan 200 GB mindre än konsolens specificerade SSD-storlek, 1 TB. Men en del går åt till operativsystem och annat systemrelaterat. Gissningsvis går en del utrymme åt för Quick Resume-funktionen. Quick Resume sparar upp till fyra spel där du lämnar dem, och låter dig återuppta dem igen med väldigt korta laddtider. En sorts paus-funktion alltså.

Om du redan nu känner ångest över brist på lagringsutrymme finns några alternativ. Du kan köpa en till SSD-lagringsenhet till Xboxen. Dessvärre kostar 1 TB till av den blixtsnabba lagringen 219 dollar, vilket borde minska antalet spontanköp. Alternativt stoppar du i en extern lagringsenhet via USB-gränssnittet och kommer lite billigare undan (men inte jättemycket om du väljer en SSD).

Men från den kan du bara köra äldre spel; Series X- och S-spel kräver den högre hastigheten. Lagra Series X/S-spel på den går dock bra, och flytt till internlagringen går snabbt. Venture Beat skyfflade 49 GB Assassin's Creed: Origins från en USB 3.0-SSD till Xbox-lagringen på 2:18 minuter. Tillbaka igen tog lite längre: 4:33 minuter. Från USB-hårddisk till interna tog 7:46 minuter, och andra vägen hela 10:36.

Mer lagring stoppas i en dedikerad port.

Frågan är hur mycket lagringsutrymme det är på lillasyskonet Xbox Series S, vars specifikationer säger 500 GB. Om nästan 200 GB äts upp av systemet återstår inte mycket att lägga utrymmeskrävande AAA-spel på, och lagring för 220 euro till en konsol för 299 kanske inte lockar alla. Då är frågan om det inte lockar mer att gå på en Series X direkt.

Relaterat: I går skrev vi om Digital Foundrys test som visar att bakåtkompatibla spel tjänar massor på att köras på Xbox Series X. De får högre framerate, stabilare bildflyt och kortare laddtider.

Vi kommer givetvis berätta allt om Xbox Series X så snart vi lägger våra händer på ett exemplar. Under tiden läser du allt om Xbox Series X och S, och håller koll på vår löpande rapportering.