Razer återvänder till en av sina traditionella jaktmarker med headsetet Kraken 7.1. Men monsterljudet uteblir och lurarna kunde lika gärna ha fått fortsätta ruva på havets botten.

#Razer har genom åren presenterat en rad headsets, allt som oftast med varierande resultat. Kraken 7.1 hamnar i det sämre segmentet, för även om namnet kommer från det mytologiska havsmonstret har headsetet inget mytologiskt alls. Inte ens i närheten. Detta är inget skräckinjagande monster, det är en medelålders dams gläfsiga lilla terrier – mer irriterande än resepektingivande.

Att komma igång med Kraken 7.1 är en smal sak: installera styrprogrammet Synapse 2.0, tryck in USB-kontakten, rulla tummarna någon minut, och du redo att börja lyssna. Den minuten kan du ägna åt att få headsetet att känna kompatibelt med ditt huvud. Trots matchvikten på nästan 3,5 hekto sitter de faktiskt bekvämt. De omslutande kåporna innehåller 40-millimeterselement, och att kåporna är måttligt effektiva på att stänga ute omgivningens ljud spelar inte så stor roll eftersom du behöver vrida upp volymen ordentligt för att belönas med riktigt bra ljud.

En klar och tydlig diskant kompletteras med ett riktigt bra mellanregister och bas som ruskar om öronen riktigt ordentligt. Men!, och det är ett men som förtjänar ett utropstecken, vrid ner volymen och basen försvinner nästan fullständigt. Den finns fortfarande där, du hör ljudet av vad som borde vara bas, men bara på samma sätt som en nybakad kanelbulle på andra sidan av konditoriets skyltfönster – du ser att den finns där men upplevelsen uteblir.

Basbefriat

Krakens bud på storhet är det virtuella 7.1-ljud som redan namnet skryter med, och om man bortser från ljudbilden är den virtuella upplevelsen riktigt bra. Razer förtjänar dessutom ett litet extra plus i kanten för kalibreringsprogrammet som enkelt och effektivt låter dig justera högtalarnas upplevda placering så du tycker att det låter rätt.

Kalibreringen görs i Synapsen 2.0, Razers kollektiva styrprogram för de flesta av företagets modernare produkter. Däremot finns det förvånansvärt få inställningsmöjligheter i programmet för att skräddarsy ljudupplevelsen. Ett utmärkt kalibreringsverktyg, möjligheten att ändra mikrofoninställningar, en enkel equalizer, med andra ord väldigt grundläggande prylar utan några som helst extravaganser. Det känns nästan som att Razer har letat efter möjligheter att fylla ut Synapse för att undvika att det känns tomt, bland annat genom att ägna en hel flik åt en enda knapp för att kunna stänga av ljuset på kåporna.

Inte ens Synapse 2.0 lyckas trolla fram en bra ljudbild på låg volym.

Men vänta nu, om man kan anpassa ljudet, kan man inte lägga extra tryck i basen för att biffa till den harklande hasselmusen på låg volym? Efter en lång stunds pysslande med de få reglage och knappar som erbjuds kan jag bara konstatera att det går, men allt som händer är att inställningarna ökar volymen utan att lägga mer intensitet i basen, och utan att ta hänsyn till mellanregister och diskant. Och resultatet låter fullständigt snedvridet.

Kraken 7.1 är inte alls värdigt namnet från ett mytologiskt monster. Ljudet är bara bra på hög volym och uppåt, och det finns inte speciellt många inställningsmöjligheter. Det finns inte ens en fysisk volymkontroll på lurarna. Det existerar en enda knapp på hela headsetet – en av/på-knapp på mikrofonen. Det enda extra är grönt ljus på kåporna och om du inte vill använda mikrofonen går att trycka in den i vänster kåpa. Helhetsintrycket av Razer Kraken 7.1 skulle kunna sammanfattas med "torftig". Det blir inte bättre av prislappen på nästan tusen spänn. För det priset vill jag inte ha något gläfs, jag vill ha ett havsmonster som tuggar på öronen.

Skicka en rättelse