Enligt licensavtalet kan köpta spel försvinna för inaktiva användare.

* Uppdatering: EA:s John Reseburg har för Rock Paper Shotgun rett ut oklarheterna kring licensavtalet, och det som gäller är att EA inte kommer radera konton med köpta eller nedladdade spel på. De konton som raderas är enbart sådana som skapats utan att användas, och syftet med raderingen är att motverka att konton används felaktigt sätt. Allt i sin ordning, alltså.

Ursprunglig nyhet: Handlar du spel via #EA:s relativt nystartade onlinebutik Origin.com? Då kan det vara klokt att ta för vana att logga in på kontot med viss regelbundenhet. I licensavtalet framgår nämligen att konton som inte används på två år kan komma att raderas.

Under punkt 5 i licensavtalet står följande:

"Om du inte har använt dina rättigheter eller ditt EA-konto under mer än tjugofyra (24) månader eller mer, och ditt konto har tillhörande rättigheter, kommer dina rättigheter att upphöra, och ditt EA-konto kan avslutas p.g.a. icke-användning."

Det kan tolkas som att du i värsta fall blir av med de spel och det nedladdningbara material du köpt via Origin om du inte loggar in minst var 24:e månad. Den konkurrerande nätbutiken Steam har inget liknande i sitt licensavtal, däremot står att kontot kan sägas upp av #Valve med omedelbar verkan.

FZ har sökt EA för en kommentar, vi återkommer så snart de svarat.

Origin slog upp portarna i juni i år och är EA:s motsvarighet till nätspelbutiker som Steam och Gamersgate. Tjänsten är en utveckling av tidigare varianter som EA Store och EA Download Manager.

Bilmetaforer fungerar inte. Du "äger" inte mjukvaran. Du har licensen att använda den. Oavsett medium som mjukvaran levereras på. Att företag sedan kan eller inte kan komma på dig om du gör något otillåtet är en annan fråga som inte har med ägandet att... 05/08 Vet inte om någon redan frågat det här men om jag nu inte lirar bc2 på 2 år så kommer alla uppgifter om att jag äger det spelet legalt försvinna så att jag aldrig mer kommer kunna spela på det "accontet" igen? 05/08 Nej, det vore ju som att äga Volvo efter att man köpt en. Man äger själva produkten. EA kan inte komma hem till dig och ta ditt spel. Däremot kan Steam ta bort ditt hyrda spel så du inte längre har kvar det. En del andra onlinetjänster säljer spel på... 05/08 Att speltillverkare kan stänga ner masterservers etc efter några år är ju en av de stora anledningarna till varför många vill ha dedikerade servrar. Man ger spelarna själva valmöjligheten när de anser att spelet förlorat sin attraktion. Så är inte falle... 05/08 Du äger fortfarande inte innehållet , dvs vad som är på disken. (deras produkt) 05/08 Jodå, när man köper ett spel i en box så äger man faktiskt det. Visst finns det spel som enbart är online som kan sluta fungera om de stänger servrarna, men de flesta spel idag har en stor singleplayer del som du alltid kan fortsätta spela. På Steam hyr... 05/08 Den STORA skillnaden mellan EULA'n på Steam och EULA'n på Origin är Steam's EULA specifikt stipulerar att Valve KAN välja (även om de inte är tvingade) att ge dig dina spel som standalone nerladdningar. Goodwill, tillit, kundservice... Allt det där som... 05/08 Egentligen äger du ju inte ett spel när du köper boxen heller, du är inte ägare av innehållet så att säga. Dvs. dem har ingen skyldighet att hålla master servrar eller annat gående forvever, vilket också är fallet med många spel, dvs de stängs ner efter... 05/08 Ett exempel på vad? Att om den osannolika händelsen apokalypsen inträffar ångrar du att du köpte spelen digitalt? Sannolikheten att JAG BRYR MIG vid sådant tillfälle om mina jävla spel är zero to none, och chansen att du nånsin för möjlighet att spela... 05/08 Det är dyrt med servrar i US, jag förstår dem... (ironi) 05/08
Skicka en rättelse