Tråkigt för AMD, kul för din ekonomi.

AMD presenterade ett nytt Radeon-grafikkort på CES-mässsan nyligen. För 279 dollar (gissningsvis omkring 3 400 kronor) får vi en pixelskyfflare vid namn Radeon RX 5600 XT som spås kunna leverera anständig framerate vid 1080p-upplöst spelande.

Radeon-kortet släpps den 21 januari. Som av en händelse har Nvidia nu prissänkt det någorlunda jämbördiga Geforce RTX 2060 så att det nu ligger på ungefär samma prisnivå, skriver Sweclockers.

Priset på Geforce-kortet sänks från 349 till 299 dollar. Nvidias egna Founder´s Edition-utgåva kostar nu 3 549 kronor i företagets svenska butik. (Det är dock slut i lager nu, men även andra tillverkares kort ska eller har prissänkts.) Man lägger sig alltså någon hundralapp över det nya Radeon-kortet, och det motiveras av att Geforce-brädan har ray tracing-stöd och förmodas vara lite snabbare, uppger Sweclockers.

Som om inte prissänkningen vore nog erbjuder Nvidia en flock Geforce GTX 1660-kort (GTX saknar ray tracing, medan RTX har det) i ungefär samma pris- och prestandasegment. Det är inte lätt att heta AMD i dagsläget. Ej heller att hålla koll på alla kort, men lyckligtvis har vi Sweclockers prestandaindex till hjälp.

Skicka en rättelse
@Kiske: Vad är det dom stänger inne dig med som gör dig så obekväm? 22/01 Du behöver uppdatera din info. Ingenting varar för alltid. AMD har lagt ner mycket resurser de senaste åren på drivrutiner. Så pass mycket att jag skulle säga att de inte är ett argument för ena eller andra tillverkaren. Radeon Adrenalin är stabilt, har... 22/01 Väntar på 3000 serien, så frammåt den releasen blir det intressant att se vad amd har också. Blir nog nvidia dock, alltid haft bra erfarenheter utav korten, farsan har alltid kört ati och sen amd och det har varit problem till och från så länge jag kan... 19/01 Suveränt att det blev en prissänkning av 2060't. Tycker generellt dock att gpu's har gått upp galet mycket i pris sista åren. Har själv ett 5700xt och, ptjaa efter lite trixande (undervoltande och överklockning) så går det både tyst och snabbt nog för... 17/01 Nu är det där dock en artikel från 2018-07-17, mycket kan hända på 1,5 år. Personligen är jag inte superinsatt i de senaste korten, så länka gärna en nyare artikel om det finns. Tack på förhand! 17/01 Vilken modell av amd gpu körde du? lite nyfiken då jag tänkt kolla på en HBM kortet med 16 gig minne på till min nästa uppgradering av min main gaming burk o då med en amd ryzen 4000 serien senare i år. Jag kör mest fps och rts och star citizen så ju... 17/01 Försökte mig på AMD kort nyligen men hade konstanta krasher i spel så jag lämnade tillbaka det och köpte ett nvidia kort igen. Dyrare men inga mer krasher, och då väntade jag 6 månader efter dom släppt dom släppt amd kortet för att dom skulle få orning... 17/01 Hela 20-serien kändes (och känns fortfarande) helt ointressant för egen del (köpte iof ett 1080ti på release, så inte riktigt något behov heller). Då tyckte jag att det var sjukt dyrt redan när det släpptes. Att nvidia överprisat den något helt sjukt... 17/01 Det är bara fanboys som använder ordet fanboy om andra:) 17/01 Jag skulle inte ha någon tillit alls till företag som försöker stänga in en i deras propertiära miljö. 17/01