Nvidia lanserar i morgon det första grafikkortet i den nya RTX 4000-serien. Och man går ut hårt med Geforce RTX 4090, det snabbaste kortet i den stundande nya grafikkortsgenerationen.

Sweclockers har nu släppt sitt test av 4090-kortet. Redan rubriksättningen "Inflation i pris och prestanda" säger att det rör sig om ett dyrt men ruskigt snabbt kort. Och så är det: det mer eller mindre utklassar allt motstånd i högre upplösning. Det visar sig också göra detta utan att dra riktigt så mycket ström som det spekulerats i på förhand. Samtidigt konstaterar Swecklockers att den här pjäsen enbart är för folk som vill lira de allra mest krävande i 4k-upplösning, gärna med ray-tracing.

När vi bedömer just prestandan så är det ett enormt lyft Nvidia åstadkommit med Geforce RTX 4090. I så gott som alla spel så är ledningen i prestanda ned mot övriga anmärkningsvärd – förutsatt att upplösningen är tillräckligt hög. För ska vi vara helt ärliga är det nästan uteslutande i 4K UHD som Geforce RTX 4090 kommer till sin fulla rätt, framförallt om den höga upplösningen kan kombineras med ray tracing.

Summa summarum är Geforce RTX 4090 våldsamt snabbt, men det är tveksamt om det hört talas om ordet "kostnadseffektivt". Men om du gillar maxad grafik och har drygt 20 000 kronor som du omöjligt kan komma på vad du ska göra med så...

Annars kan du invänta de två (ja - två) RTX 4080-kort som ska släppas i november. Fler, billigare modeller väntar längre fram, men är ännu inte tillkännagivna.