Bakåtkompatibilitet via Xbox-konsoler hanteras bättre än konkurrensen, och det är möjligt att till och med spela (vissa) original-Xbox-titlar. Sony har gjort en ansats med sitt "nya" PS Plus. Nintendo håller lägre profil. Visserligen finns möjlighet att lira vissa NES-, SNES- och N64-spel via Switch Online, men vi kan tokglömma att köra Wii-, Wii U- och Gamecube-titlar på Switch.

Hur det blir med Switch-uppföljaren kan vi bara fantisera om, men Nintendo-legendaren Shigeru Miyamoto medger åtminstone att det är smidigare än någonsin att praktisera bakåtkompatibilitet.

Det säger Miyamoto-san i en Q&A i samband med de senaste finansiella resultaten. Frågan gäller bakåtkompatibilitet på kommande hårdvara – en fråga som förblir obesvarad. Att det blivit enklare än tidigare är, som sagt, givet. "En miljö som tillåter spelare att njuta av äldre spel på nya konsoler", säger Miyamoto i Q&A:n, översatt av VGC. Fokus är dock nya spel, medger Miyamoto.

Nintendo's strength is in creating new video game experiences, so when we release new hardware in the future, we would like to showcase unique video games that could not be created with pre-existing hardware.