Från grå till svartvit.

Sony avtäckte i går kväll Dualsense, den nya kontrollen till Playstation 5. Mest intressant ur ett spelarperspektiv är att den har inbyggd mikrofon, haptisk feedback och programmerbart motstånd i triggerknapparna.

Nostalgiker noterar å sin sida att Sony överger namnet "Dualshock" efter 23 år. Så för alla er kommer här en kort tillbakablick på de stora Playstation-kontrollerna genom åren.

Playstation Control Pad

Den här pjäsen satte mallen för hur Playstation-kontroller skulle komma att se ut ända fram till 2013, minus de analoga spakarna. Notera den härligt kommunalgråa färgen – detta är 90-tal!

Playstation Control Pad – alla Playstation-kontrollers moderskepp.

Dualshock

Omkring 1997-1998 fick originalkontrollen två analoga spakar så att du kunde köra spel som Gran Turismo mindre spattigt än med den digitala allt eller inget-styrningen. Men Dualshock föregicks av Dual Analog Controller, som i princip var en prototyp som saknade skakmotor i flera regioner. Dualshock blev standardkontrollen för Playstation och föregångaren fasades ut.

Sonys första analoga kontroll hette emellertid Playstation Analog Joystick, men den var varken standard eller lika användbar som de vanliga gamepadsen. Men den var också grå – förstås.

Dualshock ersatte originalkontrollen efter några år.

Playstation Analog Joystick var Sonys första analoga PS-kontroll.

Dualshock 2

Playstation 2-kontrollen är formmässigt mer eller mindre identisk med Dualshock. Fast svart istället för kommunalgrå. För 90-talet var slut och elektronikvärlden hade upptäckt att det finns fler färger än betong.

Dualshock 2 var en utseendemässig kopia av föregångaren, förutom färgen.

Dualshock 3

... hette inte den kontroll som följde med PS3:an när den släpptes. Den hette Sixaxis eftersom skaket saknades. Men den var trådlös (och därmed gjorde Playstation-knappen entré), och ett år senare hade Sony lyckats få in skak i den (till priset av betydligt högre vikt). Den nya versionen blev standard och fick sitt rätta namn: Dualshock 3.

Sen måste förstås "bananen" eller "bumerangen" nämnas. Det var en prototyp till Sixaxis-kontrollen som visades under E3-mässan 2005, men som skrotades efter ett minst sagt svalt mottagande.

2006 blev PS-kontrollen trådlös.

Sony visade denna bastard på E3 2005, men den blev aldrig verklighet.

Dualshock 4

2013 kom den första riktigt stora formmässiga förändringen av en Playstation-kontroll sen Dualshock föddes. Skålade trigger-knappar innebar att man kunde köra bilspel lite längre sessioner utan pekfingerkramp. Dualshock 4 har fått mycket beröm, men lyckades ändå behålla den grundläggande desginen så man ser vilken konsol den hör till. Touchpad, inbyggd minihögtalare och hörlursjack hör till de mer eller mindre använda nyheterna.

Dualshock 4.

Skicka en rättelse
Kuriosa: Första Playstation kontrollen höll på att inte bli av för att den var för olik existerande kontroller vid tidpunkten och det gjorde ledande människor nervösa. Den nekades först rakt ut av ledaren för Playstation at the time, men efter att kontr... 16/04 Fyran såklart. Men jag har lätt att vänja mig vid kontroller och tycker inte någon de två senaste generationerna vart direkt dålig. Bäst just nu tycker jag stadia kontrollen är. 13/04 Jag införskaffade faktiskt hörlurar med headset till min Xbox 360. Sladden till själva headsetfunktionen kopplades till handkontrollen medan ljudet hade en egen, mycket längre sladd som kopplades till förstärkaren. Det var väl sisådär. 13/04 Det var en utgång för tillhörande headset, men själva spelljudet kom fortfarande från TV:n. https://static.feber.se/article_images/29/60/57/296057_1280.jpg 12/04 Vad bra. Då fick man svar på att någon hade kommit på det långt tidigare än både Sony och Nintendo :) 12/04 Det stämmer inte. 3DO hade uttag för headset i sina kontroller från start, redan innan psx släpptes. 12/04 Att spela PS4-spel med PS Vita som kontroll är lite sisådär. Har försökt med The Division, bristen på L/R2+3 gör en jävligt handikappad, otroligt jobbigt att använda bakre touchpaden för att skjuta exempelvis. Men vissa spel duger det till, fighting och... 12/04 Känns ändå som ett separat spår i jämförelse med de som är med i artikeln - kontroller till en konsol som aldrig blev klar. 12/04 Ja, nu när du säger det så kanske den funkade till PS3 också? Minns aldrig om jag gjorde det personligen dock, men jag vet att jag använde den till PS4 när polarna var över och vi behövde en extra kontroll. :) 12/04 PS Vita, kunde man använda den som handkontroll även till Playstation 3??? Jag har ett minne av när Wii U släpptes att Sony hade kommenterat det och sade att de kunde göra samma sak med sin Playstation Vita som Wii U kunde med sin Gamepad och det var... 12/04