Sony avtäckte i går kväll Dualsense, den nya kontrollen till Playstation 5. Mest intressant ur ett spelarperspektiv är att den har inbyggd mikrofon, haptisk feedback och programmerbart motstånd i triggerknapparna.

Nostalgiker noterar å sin sida att Sony överger namnet "Dualshock" efter 23 år. Så för alla er kommer här en kort tillbakablick på de stora Playstation-kontrollerna genom åren.

Playstation Control Pad

Den här pjäsen satte mallen för hur Playstation-kontroller skulle komma att se ut ända fram till 2013, minus de analoga spakarna. Notera den härligt kommunalgråa färgen – detta är 90-tal!

Playstation Control Pad – alla Playstation-kontrollers moderskepp.

Dualshock

Omkring 1997-1998 fick originalkontrollen två analoga spakar så att du kunde köra spel som Gran Turismo mindre spattigt än med den digitala allt eller inget-styrningen. Men Dualshock föregicks av Dual Analog Controller, som i princip var en prototyp som saknade skakmotor i flera regioner. Dualshock blev standardkontrollen för Playstation och föregångaren fasades ut.

Sonys första analoga kontroll hette emellertid Playstation Analog Joystick, men den var varken standard eller lika användbar som de vanliga gamepadsen. Men den var också grå – förstås.

Dualshock ersatte originalkontrollen efter några år.

Playstation Analog Joystick var Sonys första analoga PS-kontroll.

Dualshock 2

Playstation 2-kontrollen är formmässigt mer eller mindre identisk med Dualshock. Fast svart istället för kommunalgrå. För 90-talet var slut och elektronikvärlden hade upptäckt att det finns fler färger än betong.

Dualshock 2 var en utseendemässig kopia av föregångaren, förutom färgen.

Dualshock 3

... hette inte den kontroll som följde med PS3:an när den släpptes. Den hette Sixaxis eftersom skaket saknades. Men den var trådlös (och därmed gjorde Playstation-knappen entré), och ett år senare hade Sony lyckats få in skak i den (till priset av betydligt högre vikt). Den nya versionen blev standard och fick sitt rätta namn: Dualshock 3.

Sen måste förstås "bananen" eller "bumerangen" nämnas. Det var en prototyp till Sixaxis-kontrollen som visades under E3-mässan 2005, men som skrotades efter ett minst sagt svalt mottagande.

2006 blev PS-kontrollen trådlös.

Sony visade denna bastard på E3 2005, men den blev aldrig verklighet.

Dualshock 4

2013 kom den första riktigt stora formmässiga förändringen av en Playstation-kontroll sen Dualshock föddes. Skålade trigger-knappar innebar att man kunde köra bilspel lite längre sessioner utan pekfingerkramp. Dualshock 4 har fått mycket beröm, men lyckades ändå behålla den grundläggande desginen så man ser vilken konsol den hör till. Touchpad, inbyggd minihögtalare och hörlursjack hör till de mer eller mindre använda nyheterna.

Dualshock 4.