Ett Geforce-kort med tillägget "Ti" brukar betyda ganska mycket mer prestanda än baskorten i serien, exempelvis det gamla GTX 1080 Ti som var betydligt snabbare än GTX 1080. Men Nvidias nyligen lanserade RTX 3080 Ti gav inte mer än 9 procents prestandahöjning mot RTX 3080 i Sweclockers test, och det till 65 procent högre pris. Det gav kortet ett synnerligen svalt omdöme från våra kära kollegor.

I dag släpps lillasyskonet Geforce RTX 3070 Ti, och det ser inte bättre ut än att historien upprepar sig. I Sweclockers test presterar kortet inte särskilt mycket bättre än RTX 3070, och återigen ser det rekommenderade priset (6 500 kr) ut att kunna bli flera tusen kronor dyrare i praktiken. Våra hårdvaruvänner kallar kortet "en enda stor axelryckning". Ouch.

Tilläggas ska att Sweclockers testat Nvidias egna Founder's Edition-version av kortet, som inte släpps i Sverige. Här får vi köpa kort från tredjepartstillverkare, som kan skilja sig något från Nividas kort.

Sweclockers avrundar sitt test med dessa bistra ord:

I slutändan är Geforce RTX 3070 Ti ett minst sagt tråkigt grafikkort som endast erbjuder marginella prestandafördelar över Geforce RTX 3070. Då det sistnämnda kortet har skjutit i höjden prismässigt under det senaste halvåret finns det möjligtvis en liten chans att få tag på ett exemplar av nykomlingen till en förhållandevis rimlig peng vid säljstarten – men i de flesta fallen kommer det röra sig om oskäliga skampriser som ingen i redaktionen kan stå bakom.

Kanske är lika bra att det inte finns några grafikkort att köpa. Men – håll alla tummar du hittar för att Battlefield 2042 får snälla systemkrav.