Den amerikanska musikförlagsorganisationen NMPA har skickat in en stämningsansökan mot det populära spelplattformen Roblox för att de använt musik utan tillstånd. De kräver Roblox på hela 200 miljoner dollar (runda 1,6 miljarder svenska kronor) i skadestånd för att ha använt exploaterat olicensierad musik. Chefen för NMPA David Israelite säger så här.

De tjänar hundratals miljoner dollar genom att kräva att användarna betalar varje gång de laddar upp musik på plattformen.

Han lägger även till att plattformen utnyttjar unga människors bristande kunskaper om upphovsrätt.

Vad det verkar handla om är att Roblox har tagit betalt från användarna varje gång laddar upp musiken från populära artister som Ariana Grande, Imagine Dragons, deadmau5, Ed Sheeran och the Rolling Stones. Något som förargar NMPA då de anser att man både exploaterat artisterna och utnyttjat de unga användarnas bristande kunskap om upphovsrätt.

Roblox är en populär onlinespels-plattform som kan liknas lite med Minecraft i det att spelarna får vara kreativa och skapa saker. Båda är miljöer där spelarna skapar avatarer och kan sedan träffas på nätet, socialisera, spela och bygga tillsammans. Till skillnad från Minecraft som förenklat bara tillåter byggande kan du i Roblox även skapa egna spel i spelet med programmet Roblox Studio.