Trygg, pålitlig och alltid välkammad – Fifa 18 är enormt gediget även om överraskningarna är få.

Hur håller man egentligen liv i en gammal kärlek? I grund och botten är vi ju de vi är, men förändring är oundviklig. Det bästa man kan göra är väl att försöka växa och utvecklas åt samma håll genom åren, antar jag. EA Sports bör onekligen fundera mycket på detta – för om de ska behålla sin enorma fanskaras kärlek måste de hitta den där balansen mellan utveckling och trygghet.

Bollen är så rund som den brukar vara i ett nytt Fifa-spel.

Fifa 18 är mer trygghet än utveckling, och så har det väl sett ut de senaste åren. Några små ändringar här och där, men i stort sett väldigt bekant från år till år. Risken för slentrian är överhängande, men riktigt där är vi inte ännu. Årets utgåva är trots allt en ganska komplett fotbollsupplevelse. Eller snarare, en komplett drömfotbollsupplevelse.

Fifa-spelen har nämligen aldrig handlat om realism i första hand. Det ser autentiskt ut, med snygga animationer och detaljerad grafik, och det har mängder med lag och statistik på spelare. Men Fifa handlar om drömmen om det vackra spelet – långt från de patetiska mutkolvar som gett namn åt spelen. Fifa 18 är idealfotboll – storslagen, lyxig, teknisk och intensiv. Det är också därför serien alltid fokuserat på anfallsfotboll. Inte för att anfall är viktigare än ett bra försvar, utan för att idealbilden av fotboll är flödande, teknisk rörelse. En hårt jobbande backlinje är en lite för subtil skönhet för ett spel som Fifa 18.

På planen känns det både bekant och nytt på samma gång. Ett mer avvägt tempo betyder att både passningsspel och dribblingar är mer gångbara, men faktiskt också att det är lite lättare att få till brytningar och tacklingar. Däremot känns målvakterna ganska klantiga, så det är ändå betydligt lättare att göra mål i år jämfört med förra årets utgåva.

Vad gäller spellägen så är det mest i managerläget som vi fått några nyheter, framför allt ett omarbetat transfersystem som jag inte vet riktigt vad jag ska tycka om. På ett sätt är det mer involverande att faktiskt få se din manager förhandla med spelarna i fråga – men ganska snart blir det något utdraget att se samma scen om och om igen fast med olika spelare. Det är trots det lika svårartat beroendeframkallande som alltid, och tillsammans med FUT-läget erbjuder det mer fotboll än du hinner med innan det är dags för Fifa 19.

En fotbollstränares..

... våta...

... dröm.

Storyläget The Journey fortsätter också, och tar vid där Alex Hunters berättelse slutande senast. Den här gången har nyhetens behag lagt sig något, och om temat förra gången var drömmar och hopp så är det nu betydligt mer spretigt. Hunter själv är inte lika älskvärd – han framstår som en illojal egoist – men det har å andra sidan en storymässig poäng. I slutänden är det dock ganska underhållande trots allt, med charmigt styltiga cameos från stora fotbollsikoner – främst Thierry Henry.

Jag måste till sist även nämna spelets soundtrack, som innehåller fina spår från band som Slowdive, Run the Jewels, The National och The War on Drugs. En bisarr detalj är dock att det sistnämnda bandet fått sitt namn censurerat i spelet. Stygga vuxenord som ”droger” kan man inte ha med i Fifa hur som helst. I den här idealistiska, välfriserade fotbollsdrömmen lämnas inget åt slumpen. Förmodligen är det också därför den fortfarande är så fruktansvärt tilltalande.

Fontot: Vi har spelat Fifa 18 på PS4. Det släpps också till pc, Xbox One, Switch, 360 och PS3.

FIFA 18
4
Mycket bra
+
Bra möjligheter att bygga upp rätt snygga anfall
+
Slipad presentation
+
Nya straffsystemet är fyndigt
+
Tryggt
-
Tryggt
-
Målvakterna känns lite valhänta
Det här betyder betygen på FZ
@hansdidde: Haha! Han skulle definitivt kunna vara med, kanske billigare än Strömberg och Co. 30/09 @Paiden: Näe, inget gameface i år heller. Konstigt med tanke på att NBA live har det och en app för att skapa ett. Plus att ufc 2 hade det. För att kommentera spelet så tycker jag att det är mycket bättre än fifa 17. Allt känns lite mjukare. Men som rec... 29/09 Hur skulle detta betygsättas på nintendo switch enligt er? Saknar ju lite innehåll och sämre grafikmotor samt annan styrmekanik om man ska "dela joycon". Samt portabelt. Känns som det behöver enskild review 29/09 Hörde att Håkan Lönngren är aktuell till FIFA 19. "men Bendtner för heeeelvete" https://www.youtube.com/watch?v=l4dfB8mJtJw 27/09 Inget Game Face i år heller antar jag? Oerhört besviken att det togs bort i Fifa17. 27/09 Efter några matcher i demot och 10h i ea access så måste jag säga att det är ljusår bättre än fifa 17, äntligen annat än 0-0-matcher hela tiden. Jag spelar nästan bara karriärläget men spelade rekordlite förra året så nu blir det nog skillnad. Nya kontr... 26/09 Hahah, underbaar! 26/09 @Cedmoy: Svenska kommentatorer vore fantastiskt, det vore verkligen ett lyft för både FIFA och NHL, de borde göra typ 4-5 olika språk som de hade tidigare, har man gjort en inspelning så att säga så kan man antagligen använda kanske mycket till nästa... 26/09 Fut for kvinnor skulle inte funka för det finns för lite kvinnliga lag. Om Sydkorea och Japan är inte på grund av dom inte vill, skulle gissa på att det har med kontrakt att göra. Om andå copy paste funkade på det sättet. 26/09 Jag frågar som jag alltid brukar fråga: Hur är det med tjejerna? Fortfarande för svårt att flytta de befintliga kvinnliga lagen in i onlineläget? Och har de svenska kommentatorerna kommit tillbaka? Bara att kopiera från fifa 13 och klistra in ju. Och... 26/09
Skicka en rättelse