Helvetets demoner är över oss igen på fredag, och om Calles Doom Eternal-recension väckt din köplust är det läge att ta reda på om pc-versionen är något för dig. Här kommer ett prestandatest så du får en uppfattning av vad spelet kräver.

Doom Eternal får bekänna färg med tre grafikkort, från en snart fyra år gammal mellanklassare till ett muskligt RTX-kort som vill ha många tusenlappar från din plånbok. Tanken är att testet ska ge dig en ungefärlig uppfattning om vad du kan förvänta dig av din dator: gammal som ny, billig som dyr.

Testet har gått ut på att spela en minutlång slinga (film högre upp), och då mäta prestandan med programmet Ocat. Det har gjorts i tre upplösningar, och med tre förinställda grafiklägen (lägsta, mellan, högsta). "Resolution scaling" har varit avstängt. Varje kort har testats tre gånger med varje inställning, och siffran du ser nedan är medelvärdet.

Testdator:

Grafikkort:

Drivrutiner: Nvida version 442.59, AMD version 20.20.2.

Resultat:

Med grafikinställningarna "Low" nås 60 bilder per sekund med samtliga kort i samtliga upplösningar, förutom 1070-kortet i 4K. Noterbart är att AMD-kortet presterar bättre än det dyrare/snabbare Geforce RTX-kortet i lägsta upplösningen, och så gott som lika i 2 560 x 1 440.

'
Det lite missvisande namnet "Ultra" är det fjärde bästa av sex färdiga grafiklägen. RXT-kortet leker sig igenom alla upplösningarna, och Radeon-kortet svettas först i 4K. Det gamla 1070-koret sköter sig ok, så länge man är tillfreds med 60 stabila bilder per sekund och skippar 4K.

Ett sidospår: av nyfikenhet körde jag Ultra-läget i 2 560 x 1 440 med en gammal Core I5-4670K-processor och 1070-kortet, och den matade utan problem ur sig cirka 70 fps. Imponerande.

Alla reglage maxade, och i 4K knäar till slut RTX-kortet ner under 100 fps-gränsen. Men Doom Eternal ger fullt spelbar framerate med alla kort upp till 2 560-upplösning.

Testslingan rullar på en rätt liten bana och systemkraven sa att mindre krävdes för 60 fps i lägsta upplösningen. Så egentligen är det väl väntat att Doom Eternal funkar bra på klenare datorer, men nog har Id Software byggt ett spel med gediget bra flyt.