- När vi spelar Heroes är det glada miner och mycket skrattsalvor. Med #Battlefield: Play 4 Free byts de lättsamma tonerna mot panikskrik och arga vrål, berättar Ben Cousins på svenska #Dice.

Med det sagt går det ändå inte att blunda för #Battlefield: Heroes exceptionella framgångar. Gratistiteln har i dagsläget spelats av mer än 6 miljoner skjutglada låtsassoldater runt om i världen. Däremot kan det komma som en liten överraskning att 70 % är inbitna fans av militärshooters. Den som trodde att den färglada estetiken skulle skrämma bort hardcore-fansen misstog sig alltså å det grövsta.

Att bli omkörd av en pansarvagn har sina risker.

Trots detta har Dice beslutat att deras nästa kostnadsfria Battlefield ska ta klivet tillbaka från regnbågens alla färger och landa i den mer realistiska tonen, som fans från tidigare delar av serien känner igen sig i. Att släppa ett storskaligt spel som blandar varumärkets populäraste inslag och som kan konkurrera med fullpris-shooters är en målsättning som kan klassas som allt annat än blygsam. Hybris eller inte? Låt oss ta reda på mer.

Best of Battlefield

De populära kartorna från #Battlefield 2 blandas med klasser från #Battlefield: Bad Company. Dessutom kommer det rollspelsinfluerade utvecklingsproceduren från Heroes att göra comeback i en ny förbättrad variant. Med ett skill tree – som Cousins vill likna vid #World of Warcrafts variant – kommer det att vara fullt möjligt att träna upp soldater efter eget tycke och smak. Du kan exempelvis plussa på soldatens hälsa, få honom att klättra upp för stegar snabbare eller öka på iakttagelseförmåga och därigenom lättare få syn på saftiga vapen som ligger och skräpar runtom på banorna.

Däremot kommer du inte att kunna låsa upp varenda uppgradering. Med andra ord kommer du inte att kunna skapa ”the ultimate mega soldier 3000”. Dice har velat sätta spelarnas strategiska färdigheter på prov och utmaningen ligger i att bygga upp en välbalanserad soldat som blir en alldeles finfin lagspelare.

De mest uppskattade kartorna från Battlefield 2 kommer tillbaka.

Utvecklarna har valt att sätta samarbete i centrum och det första spelläget som är tillgängligt är en variant av capture the flag. Men till skillnad från conquest i tidigare Battlefield kommer du inte längre att få poäng genom att hjärndött lemlästa motståndarlaget. Nu ska all kraft ligga på att ta över de olika flaggorna och således är det inte individuella insatser utan snarare lagarbetet som belönas. Vilka andra spellägen som tillkommer framöver är inte klart, men att det kommer mycket mer innehåll är ingen hemlighet.

Tillskott snarare än ersättare

Fast hur vi än väljer att se på saken kan det tyckas märkligt av utvecklarna att mata en gratistitel med så mycket innehåll att en prislapp på 400 riksdaler med enkelhet hade kunnat försvarats. Varför ska vi ens motiveras att köpa fullprisshooters från Dice i framtiden när vi kan få tag på hela paketet gratis?

Utvecklarna har lagt ner mycket tid och pengar på att undersöka riskerna och deras slutsatser gagnar såväl dem som spelarna. Ska vi tro Cousins så kommer vi att vara mer än sugna på att inhandla #Battlefield 3, 4 och 5 framöver. De har noga övervägt riskerna och kommit fram till att spelen kommer att kunna existera sida vid sida. Till och med Battlefield: Heroes spås en fortsatt fin framtid eftersom bara en fjärdel som hittills signat upp för betan för Play 4 Free också lirat den tecknade shootern.

- Play 4 Free kommer att ses som ett tillskott snarare än en ersättare, slår Cousins fast.

Och att hela kalaset skulle vara gratis är en sanning med modifikation. Spelet är gratis att ladda ner och att spela det är också helt kostnadsfritt. Men precis som i fallet med Heroes kommer du att kunna köpa erfarenhetspoäng och vapen för så kallade mikrotransaktioner. Faktum är att köpta vapen kan utgöra skillnaden mellan vinst och förlust eftersom dessa är aningen mer dödliga än gratisvarianterna.

Men det mesta är gratis och att sådant smakar alldeles förträffligt är dagens sanning. De stängda betatesterna drog igång i slutet av november och i februari kommer omkring 250 000 virtuella soldater ge sig i kast med den öppna betan. Vi längtar. Längtar ni?