"Det finns ingen ond plan" är det korta svaret.

Förra veckan dök rubriker upp om att CD Projekt ansökt om att varumärkesskydda ordet "cyberpunk" i Europa och konspirationsteoretiker såg detta som ett direkt intrång på den kreativa friheten - "ingen kommer att kunna cyberpunkiga spel längre!". Vilket kanske inte är helt foliehattigt efter att till exempel Bethesda stämde Mojang över namnet "scrolls".

Det polska företaget (som går skitbra!) har dock inga planer på att slänga ur sig "cease and desist"-brev och som många uppmärksammande redan då har de haft motsvarande varumärkesskydd för ordet i USA sedan 2011. De kände sig dock nödgade att förklara situationen via Twitter och eftersom 140ish tecken inte räckte till fick de förklara det med en bild.

Helt omöjligt for CDPR att skydda dem på en gång antar jag... Ja jag har läst den men den var så full av menlöst pr snack att jag inte lade den direkt på minnet. 14/04 har du ens läst CDPR förklaring ? om de gör det kan fortfarande någon annan trademarka cyberpunk 2 eller cyberpunk 2078 13/04 Varför inte bara skydda Cyberpunk 2077 då istället för ordet Cyberpunk? 12/04 Tänk efter så förstår du nog att just "Cyberpunk: Hard-wired" är just en sådan titel som de kanske kommer ha problem med och det är just därför de skapade trademark. I detta klimat vi lever så är det ju nödvändigt för spelföretag med bra idéer att tradm... 10/04 Amen sluta. Alla företag är faktiskt inte ute efter att sätta dit folk och hindra andra företag från att använda ord. I den här världen får vi stå ut med några copyrights, trademarks och sånt. Jag ser inte problemet här! RPG:et "Cyberpunk 2022" var ett... 10/04 Spelet baserar sig rakt av på rollspelet med samma namn. Det finns hundratusentals personer som spelat rollspelen. Det är personer som sannolikt till stor del kommer att köpa titeln, på grund av namnet. 09/04 De borde helt enkelt inte kört på en sån sjukt generell titel 09/04 Jopp håller helt med dig. 09/04 Det är sant som du säger, man behöver inte alltid försvara sitt varumärke. Men om man aldrig försvarar sitt skydd är det också svårare att helt plötsligt försvara det när man verkligen behöver. Det blir tex svårare att stämma ett företag som man anser... 08/04 Varför framstår CD projekt som mer förnuftiga än samtliga andra aktörer på marknaden..? Helt märkligt. Vad de än gör verkar de helylle. 08/04
Skicka en rättelse