Den Valve-anställda CS-upphovsmannen stängs av från sin tjänst i väntan på mer information.

Polisen i Seattle har gripit Counter-Strike-skaparen Jess Cliffe för sexuellt utnyttjande av minderårig. Han greps tidigt i torsdags morse lokal tid och har nekats borgen, men har ännu inte åtalats för något brott, uppger den lokala nyhetskanalen Kiro 7.

Valve, som är Cliffes arbetsgivare sedan 2003, har stängt av honom medan polisutredningen pågår. Så här säger företaget i ett uttalande till Kotaku:

We are still learning details of what actually happened. Reports suggest he has been arrested for a felony offence. As such we have suspended his employment until we know more.

Det är inte känt exakt vad Cliffe anklagas för, ej heller hur han ställer sig till anklagelserna. Enligt Kiro 7 anklagades Cliffe år 2013 för överfall, men åtalet lades ner.

Tillsammans med Minh Le skapade Jess Cliffe Counter-Strike som en mod till Half-Life 1999. Valve köpte spelet och släppte den första skarpa versionen ett år senare. 2004 kom CounterStrike: Source som baserades på Half-Life 2-spelmotorn. 2012 lanserades den nuvarande storversionen, Counter-Strike: Global Offensive.

Vad exakt är en "stor mängd av alla"? Det finns givetvis falska anklagelser och det finns sanna sådana. Hade gärna tagit en källa på hur många fall som utretts och hur många av dessa som avfärdats som osanna och hur många som funnits sanna. Men har myck... 04/02 Sjukt skrivet. Särskilt osmakligt när det tydligt framgått att en stor mängd av alla påstådda #metoo övergrepp visat sig vara falska. 04/02 Tycker det är bra att folk tar tag i sexuellt ofredande. Om metoo får oss att prata mer om det så bra! Tror inte heller folk överdriver sina sympatier. Tror de flesta tycker att det är ren skit med sexuella brott. Artiklarna bör skrivas. Det är aldrig... 03/02 Jag har alltid kallat CS för ett barn-vakt spel. Hmm well.. 03/02 Han är gripen för "sexual exploitation of a child", fritt översatt sexuellt ofredande av minderårig. Exakt vad det innebär, alltså vad han sägs ha gjort, framgår inte. 03/02 Vad innebär ”barnsexbrott”? Har han pussat någon som var under 18? Isf är jag den första att släpa fram rådbråkningshjulet 03/02 Efter att ha skrivit om spel sedan 2001 kan jag försäkra dig om att vi skrivit om detta oavsett. Är man skaparen av ett av världens mest populära spel hamnar man i rampljuset. Och, för att vara extra tydlig, vi hade skrivit om hans gripande även om det... 03/02 @Tomas Helenius: ja #metoo är något annat men det har som fenomen skapat en nervositet som märks överallt. Plötsligt tippar alla på tå och överdriver sina symparier i allt som har med sexuellt missbruk att göra. Det jag menar är att jag får känslan att... 03/02 @Tomas Helenius: nu är förmodligen inte FZ representativt men många det en bild och läser en rubrik för att bilda sig en uppfattning. 03/02 Inte lika känsligt som nyheten om Snoop Dogg och hans canabisrökande :) 03/02
Skicka en rättelse