Roblox är ett av världens största spel, med över 200 miljoner spelare varje månad och en värdering på cirka 358 miljarder kr men är samtidigt något av en doldis i spelbranschen. Mycket tack vare ett den primära målgruppen är barn. Plattformen är dessutom beroende av att spelarna själva skapar innehållet och trots löften om att tjäna "seriöst med pengar" visar en färsk granskning att extremt få faktiskt når framgång genom Roblox.

För det första tar Roblox en hutlös andel av 75 procent av intäkterna, att jämföra de ofta utskällda 30 procenten på Steam. Du får dessutom inte betalt i riktiga pengar, utan i den egna valutan Robux. Skulle du vilja omvandla detta till riktiga pengar måste du dels tjäna ihop minst 100 000 Robux, ha en prenumeration på Roblox för cirka 45 kronor per månad och valutakonverteringen är bara en dryg tredjedel jämfört med om du skulle växla dollar till Robux.

Exemplet i granskningen ger att det kostar cirka 1 000 dollar att köpa 100 000 Robux medan utvecklare bara får 350 dollar åt andra hållet. Det här är metoder som användes i den amerikanska gruvindustrin under tidigt 1900-tal men som förbjöds för över 70 år sedan.

Videon tittar också på hur osannolikt det är att du faktiskt når några intäkter alls, då kreatörer måste betala för att exponeras i spelet. Annars drunknar de bland de 20 miljoner (!) "upplevelser" som finns på plattformen.

En video värd att titta igenom om dina barn säger att de vill bli spelskapare på Roblox.