Sony har avtäckt Playstation Portal, en streaming-enhet för PS5 som varit känd under arbetsnamnet Project Q en tid.

Det är en renodlad streaming-enhet där spelen körs från en Playstation 5 och skickas till PS Portal över wi-fi. Inga spel körs lokalt på maskinen, så uppkoppling är ett grundkrav, minst 15 Mbit rekommenderas.

Sony klargör inte om man bara kan spela på samma wi-fi-nät som PS5:an körs på, men enligt IGN går det att att lira remote play, alltså från andra wi-fi-nätverk.

PS Portal använder en ny trådlös teknik vid namn Playstation Link, och detsamma gör två nya trådlösa hörlurar (earbudsen Pulse Explore och headsetet Pulse Elite).

Fysiskt består enheten av en 8 tum stor skärm med vad som liknar en halv Dualsense-kontroll på respektive sida. Kontrollerna har samma reglage och funktioner som PS5-dosan, det vill säga vibrationer och feedback i trigger-knapparna. Skärmen är av LCD-typ, har upplösningen 1080p och är kapabel att visa 60 bilder per sekund.

PS Portal kräver en PS5:a.

Enligt Sony vill PS Portal vara en möjlighet att fortsätta lira PS5-spel när andra i hushållet lägger beslag på teven. Du kommer sömlöst kunna fortsätta ditt lirande, säger man. Men medlemmar i FZ-forumet har redan tidigare påpekat att det redan finns betydligt billigare enheter att streama PS5-spel till, så frågan är hur väl PS Portal landar hos potentiella kunder.

PS Portal släpps senare i år och kostar 220 euro, vilket i dag direktöversätts till drygt 2 600 kronor. Gissningsvis landar priset runt 3 000 kronor i svenska butiker. Sony lovar fler detaljer under hösten.

Rättelse: Vi uppgav tidigare att PS Portal bara fungerar på samma wi-fi-nätverk som PS5:an. Det verkar vara felaktigt, artikeln uppdaterad.