Matthew Davis and Justin Ma tröttnade på att arbeta för den stora studion #2K Games Shanghai, sade upp sig och satsade allt på det egna spelet #FTL: Faster Than Light. Via Kickstarter bad de om 10 000 dollar för att finansiera projektet, men efter kampanjen kunde de plocka hem svindlande 200 000 dollar – vilket kan ses som en av de största crowd funding-framgångarna någonsin.

Resultatet blev ett rymdäventyr där du navigerar ditt skepp genom världsrymdens olika sektorer för att leverera värdefull information till federationen. Men det är en farlig resa där elaka rebeller är dig hack i häl, och pirater, utomjordingar och annat avskum gör allt i sin makt för att penetrera skrovet och skicka ut din tappra besättning i det kalla vakuumet.

Att bli bordad av slagsmålssugna rymdvarelser är bara ett av många problem som behöver lösas.

Och när det oundvikligen sker är skadan permanent. Med ett roguelike-koncept blir varje slumpgenererad värld en ny bekantskap och varje konflikt på blodigt allvar. Om fiendens missil briserar i din syretank kan det betyda slutet för din karriär bland stjärnorna. Fast det är inte bara stridens hetta som hotar dig till livet. Att du tar dig ur alla bataljer med bravur spelar ingen som helst roll om du får slut på drivmedel, eller om besättningen råkar ut för olyckor under uppdrag bland övergivna rymdstationer och fredliga skepp i nöd.

Att försöka är första steget mot misslyckande

Din personal förfinar sina förmågor och tjänstgör plikttroget under ditt befäl genom att sätta livet till, gång på gång, under de mest makabra former. Det är en lika brutal som fantastisk resa där resurshantering och förmågan att investera i precis rätt vapenteknologi är en nödvändighet för att slutföra uppdraget.

Skickliga piloter har många rymdskepp att låsa upp.

Att FTL nu släpps till Ipad känns lika välkommet som naturligt. Det taktiska upplägget med menypill och ständig överblick över rymdskeppet passar formatet som astronauten i rymddräkten. Det finns möjlighet att trycka på paus och i lugn och ro göra sina val, vilket innebär att touch-kontrollen fungerar precis lika bra som mus och tangentbord.

Ipad-versionen innehåller också den “advanced edition” som nyligen lanserades som en gratis expansion till alla som äger datorversionen av spelet. En ny alien-ras, fler kniviga situationer, vapen och andra intergalaktiska nyheter är att vänta i den utgåvan. För att inte glömma mer av den fantastiska musik som sätter stämningen under resan, som rekommenderas för alla som vill ha en rejäl, bärbar utmaning.

Fotnot: FTL kräver Ipad 2 eller senare. Utvecklarna undersöker möjligheten att släppa spelet till Android-plattor.