Counter-Strike är en modifikation till Half-Life som till och med blivit större på nätet än både Quake3 och Unreal Tournament tillsammans. Ändå är det många som inte vet vad det är för sorts spel. FragZone ska försöka ge svar på de vanligaste frågorna i den här recensionen.

Allt som krävs för att kunna spela Counter-Strike är Half-Life och att man laddar ner Counter-Strike filerna, vilka är gratis. Förutom att det baseras på samma motor som Half-Life så är det inte många likheter mellan de två spelen. Som man kan gissa av namnet så handlar Counter-Strike om terrorister och antiterrorister. Det hela går ut på att de två sidorna kämpar på en mängd olika banor mot varandra i olika scenarios, allt från att terroristerna ska fly från polisen till att de håller gisslan eller ska mörda en V.I.P. Counter-Strike är enbart ett multiplayerspel och har alltså inget stöd för singelplayer.

Rounds

På grund av att Counter-Strike har som mål att likna verkligheten ganska mycket så finns där ingen respawning som i Quake. Istället spelar man i omgångar om 5 minuter där målet är att utrota det andra laget eller utföra sitt uppdrag. När ena laget har vunnit så startar det hela bara om igen, en sorts "last man standing" med andra ord.

Pengar

Istället för att hitta vapen eller börja med dem så köper man utrustning i början av varje omgång. Man kan få pengar på ett antal sätt, t.ex. genom att skjuta motståndaren, vinna omgången, rädda gisslan m.m. Lyckas man överleva omgången så har man kvar allt till nästa, annars får man ta o köpa vapen, skyddsväst, ammunition och granater igen.

Sidorna

Terroristerna är den onda sidan i Counter-Strike och består av ett gäng hänsynslösa individer från tre olika terroristorganisationer. De har tillgång till klassiska terroristvapnen som AK47:an och Mac10 (UZI liknande). De gör allt från att ta gisslan, spränga upp broar, fly från fängelser och mörda viktiga personer.

Antiterroristerna består av poliser från US Navy Seals, Engelska SAS, Tyska GSG-9 och Franska GIGN och har som mål att sätta stopp för terroristerna. De har tillgång till lite mer moderna vapen än terroristerna, t.ex. det toppmoderna Steyer Aug geväret. Vare sig det gäller att ta sig in i ett kapat Boeing 747 och rädda gisslan eller sätta upp försvar mot en anfallande terroristgrupp så sätts dessa antiterrorister in.

De fyra spelsätten

I Hostage Rescue har terroristerna tagit gisslan och det är antiterroristernas jobb att frita dem. Terroristerna kan välja mellan att barrikadera sig med gisslan eller försöka stoppa poliserna genom att anfalla. Anfall är bästa försvar säger man ju. Lyckas antiterroristerna ta sig till gisslan ska de sedan leda dem tillbaka till en så kallad "Safe-zone" för att vinna omgången.

I Destruction utrustas en av terroristerna utrustas med en bomb som skall placeras på ett av kryssen på banan (vanligtvis två att välja mellan). Antiterroristernas mål är att sätta upp försvar och se till att terroristerna aldrig kommer fram. Skulle de ändå lyckas placera en bomb så finns möjligheten att desarmera den. Då är det en fördel om man sett till att köpa ett desarmeringskitt. Skulle man inte vara snabb nog så sprängs bomben och alla som befinner sig i närheten stryker med på kuppen.

I Escape så står terroristerna utan vapen eller skydd, men har valet att bryta sig in i ett närbeläget vapenförråd eller försöka ta sig till utgångarna genast. Lyckas 50% av terroristerna fly så vinner de rundan, antiterroristernas mål är alltså att skjuta ner tillräckligt många innan dess.

I Assassination skall antiterroristerna eskortera en V.I.P som inte bär på några vapen till ett av ett antal olika utgångar. Det är lättare sagt än gjort då terroristerna har som mål att mörda honom. Detta kräver en bra laginsats av poliserna då V.I.P:n enbart har en kniv till försvar.

Vapen

Det finns en mängd olika vapen att välja mellan, en del går bara att välja om man är terrorist och en del om man är antiterrorist. Man börjar endast varje omgång med en kniv och en pistol och får sedan köpa de man vill ha. Man får absolut inte tro att de är som quakevapen då vapnen har en naturlig spridning av skotten och olika rekyl. Står man t.ex. med en AK47 och håller inne avtryckningsknappen så är det knappt säkert man kan träffa en fiende på 10 meters avstånd på grund av en så kraftig rekyl. Med vissa vapen krävs det att man skjuter små kontrollerade salvor för att kunna träffa på längre avstånd. Bara för att ett vapen är dyrare behöver det inte vara bättre, använder man vapnet i fel situation så kan det vara lönlöst att ha spenderat 5000 dollar för det.

Alla vapen olika starka, har olika träffsäkerhet, olika mängd skott i magasinet och så vidare. De delas in i fem olika klasser: Handguns, Shotguns, Sub-machineguns, Rifles och Machineguns.

Handguns innehåller 4 olika pistoler, en av de klara favoriterna är den kraftfulla deserteagle. Pistolerna är oväntat träffsäkra och starka, men har ett litet magasin och skjuter inte speciellt snabbt.

Shotguns innehåller 2 olika hagelgevär, det ena starkt nog att döda på en träff, men tar istället tid att ladda om. Det andra är automatisk och skjuter upp magasinet på bara någon sekund. Hagelgevär är en klar favorit i närstrider och när det gäller att döda på första skottet, men spridningen på skotten gör dem klart sämre på långa avstånd.

I Sub-machineguns klassen hittar man 4 olika vapen, bland annat Mac10 och Mp5 Navy. Alla Sub-machineguns är bra i närstrid och kan även användas på långa avstånd om man bara siktar bra och skjuter några skott i taget. De är relativt billiga jämfört med gevären och är ett standardval om banan består av mindre utrymmen och gångar.

I Rifles hittar man de mest populära vapnen, 4 olika gevär och 3 olika prickskyttegevär. Bland gevären finns den gamla hederliga Kalashnikov tillverkade AK47:an och min egen favorit Colt M4A1 Carbine. De är kanske inte lika träffsäkra i närstrider men är utomordentliga på längre avstånd då de flesta har ett kikarsikte. Bland prickskyttegevären hittar man allas favorit Arctic warfare magnum som alltid dödar på ett skott. Prickskyttegevären har två olika zoomstyrkor och är extremt bra för snipers, däremot är de väldigt dåliga i närstrid.

Det finns bara en Machinegun, men den är tillräcklig kraftig för att täcka alla behov av eldkraft. Den har 100 skott i magasinet och man kan stå o skjuta länge med den utan att behöva ladda om. Skotten går dessutom genom många väggar och är nästan direkt dödande. Problemen med vapnet är dock att det är otroligt dåligt på prickskytte och även tungt, så man rör sig långsamt.

Annan utrustning

Förutom vapen kan man också skaffa sig skyddsvästar, vilket är starkt rekommenderat då de ofta räddar en från annars dödande skott. Man har även tillgång till två olika granater, en med sprängkraft och en flashbang som ska göra fienden blind. Var dock försiktig med hur du kastar för de är precis lika effektiva mot dig och dina lagkamrater. Annan utrustning består av nightvisiongoggles och lite annat.

Grafik och ljud

Eftersom Counter-Strike bygger på Half-life som i sin tur bygger på Quake1/Quake2 motorn så är det kanske knappast revolutionerande grafik. Men den är absolut inte heller dålig och kan man köra i högre upplösningar så är det riktigt snyggt. Ljudet däremot är näst intill perfekt enligt mig. Alla vapen har olika och passande ljud, så man vet direkt vilket vapen motståndaren har om han skjuter. Man hör även mycket enkelt varifrån ljud kommer vilket är ett tvång för ett sådant här spel. Modellerna och deras rörelser är också väldigt snygga och ger en riktig bra känsla av verklighet.

Banor

En del banor är otroligt bra gjorda, medan en del andra ofta blir trista i längden. Men med tanke på mängden banor så är det här sällan ett problem. Annars finns det alltid massa banor att ladda ner från Internet. För att göra spelet verkligt är banorna självklart verklighetstrogna och bygger oftast runt ett tema, som en hamn, en bunker, en oljeplattform eller liknande.

Internet

Counter-Strike spelas klart mest över Internet, och då är det viktigt att det fungerar bra för alla uppkopplingar. Tyvärr är inte så fallet eftersom Half-life aldrig hade en riktigt bra nätkod. Men eftersom det handlar mycket om att spela smart och att komma i ryggen på motståndarna så klarar man sig ofta med högre ping. Förhoppningsvis så släpps även ny nätkod till Half-Life inom en inte alltför lång framtid.

Slutord

Det här är ett klart fantastiskt spel. Det är verklighetstroget, men bara till en sån gräns att det även är kul att spela. Det här är det första spelet jag märkt att man verkligen kan ha riktiga eldstrider liknande de man ser i filmer. När man springer mellan skydd skjutande och får kasta sig bakom en låda när en granat kommer flygande gör att det känns det riktigt verkligt. Har ni redan Half-Life finns det ingen ursäkt att inte slänga sig över det, och har ni det inte så tycker jag ni genast går ut och lägger vantarna på det. Dock får det sägas att vill man ha konstant action och är utan tålamod så är det kanske inte det bästa spelet, då man måste gå lugnt fram och man möter ofta på prickskyttar som sitter och trycker i något hörn. Men det är klart värt att testa ändå.

Skicka en rättelse